Provereno deluje: Dijeta uz koju ćete zauvek rešiti problem gojaznosti

Autor:

27.04.2017 18:00

Foto:

Foto:



Možete li da zamislite da jedete čokoladu, ne zamarate se brojanjem kalorija, a ipak smršate i smanjite obim za jedan konfencijski broj, i to sve za samo mesec dana? Istina je, sve to je moguće ako ste na dijeti koja će vas naučiti kako da zaustavite prejedanje, istopite kilograme i smanjite obime!

Dijetu, uz koju ćete mršaviti i do sedam kilograma mesečno, osmislila je Sintija Sas, dijetolog Američke dijetološke asocijacije, a vodi se sloganom "Pobedite želju za omiljenom hranom, mršavite i smanjite obime" (Conquer Cravings, Drop Pounds, and Lose Inches).

Stop prejedanju!

Osnovni cilj Sintije Sas je bio da osmisli plan koji će rešiti važan problem sa kojim se većina gojaznih osoba bori, a to je nepotrebno prejedanje.  Dijeta koja traje 30 dana, tokom kojih ćete naučiti kako da smanjite porcije, odnosno unosite optimalnu količinu hrane bogate nutrijentima koji će vas zasititi i sprečiti prejedanje. Kad jednom usvojite zdrave navike, osim što ćete pobediti želju za omiljenom hranom i revitalizovati telo, povećaćete i sagorevanje masnih naslaga i ubrzati metabolizam!

Petodnevni plan

Dijeta počinje petodnevnim planom za ubrzano mršavljenje. Tokom tog perioda biće vam dozvoljeno da jedete samo pet namirnica - spanać, bademe, maline, jaja i jogurt, koje ćete kombinovati po želji. Zašto ovih pet namirnica? Sintija Sas ih je izabrala jer sadrže malo kalorija a bogate su hranljivim materijama, i njihovim kombinovanjem se postiže sprečavanje gladi nakon obroka. Svrha ovog petodnevnog plana za ubrzano mršavljenje jeste da „očisti“ vaše telo od štetne hrane, a sve to bez gladovanja. Autorka ove dijete tvrdi da tokom ove početne faze možete da oslabite i do neverovatnih četiri kilograma!

Za brže topljenje masti

Nakon početne faze, vaš jelovnik će postati bogatiji i mršavićete sporije. Tada nastupa druga etapa koja traje narednih 25 dana i tokom koje ćete unositi raznovrsniju hranu, a akcentom na onoj koja maksimalno ubrazava sagorevanje masnih naslaga i podstiče brži rad metabolizma. Jelovnik se bazira na uravnoteženom unosu integralnog zrnevlja, namirnica bogatih proteinima, biljnim mastima, kao i voću i povrću. Ono što ne smete da konzumirate dok ste na ovom režimu ishrane su dijetalni gazirani sokovi, crveno i svinjsko meso.

Čokolada je dozvoljena!

Uovoj dijeti je svakog dana dozvoljen unos manje količine (najviše do 100 kcal) crne čokolade sa 70% kakaoa! To će biti vaš peti obrok u danu. Naime, Sas smatra da ako sebi uskratite omiljenu hranu, možete samo još više da se ugojite. U jednom trenutku će kočnice popustiti i doći ćete u iskušenje da se prejedete. Osim toga, istraživanja su pokazala da ova namirnica u manjim količinama pozitivno deluje na zdravlje. Veoma je bogata antioksidantima koji, neutrališući dejstvo slobodnih radikala na ljudske ćelije, doprinose suzbijanju raka i srčanih oboljenja, a i usporavaju starenje organizma. Takođe, ova moćna poslastica podstiče lučenje endorfina koji stvara osećaj zadovoljstva, a sadrži i serotonin koji otklanja loše raspoloženje i služi kao antidepresant.

Tri pravila

Postoje tri osnovna pravila kojih treba da se pridržavate dok se na ovoj dijeti, ako želite da oslabite i do sedam kilograma za 30 dana:

1. Poštujte satnicu

Jedite uvek u određeno vreme! Sat vremena nakon ustajanja iz kreveta pojedite doručak. Nakon toga, jedite na svakih tri do pet sati. Na ovaj način ćete bolje kontrolisati nivo šećera u krvi i lučenje hormona zaduženih za apetit, a ubrzaćete i metabolizam.

2. Kombinujte različite namirnice

Da biste se osećali sito i pospešili mršavljenje, neophodno je da vaš jelovnik bude raznovrstan. Kombinujte integralno zrnevlje, čiste proteine, biljne masti i sezonsko povrće u sva četiri dnevna obroka.

3. Smanjite so

Trudite se da koristite što manje soli prilikom začinjavanja salata i sezonskog povrća. So vezuje vodu u telu, tako da dolazi do njenog zadržavanja, a sve to stopira gubitak kilograma. Koristite začine koji sadrže malo kalorija, najbolje biljnog porekla. Neka akcenat bude na prirodnom ukusu povrća!

Pola sata dnevno odvojite za brzu šetnju

Važan deo dijetalnog programa Sintije Sas predstavlja i fizička aktivnost. Redovnim vežbanjem ne samo da ćete ubrzati mršavljenje, već ćete i sprečiti da se izgubljeni kilogrami vrate jednom kad prestanete s dijetom. Zato, iskoristite lepo vreme i pet dana u nedelji odvojite pola sata za brzu šetnju! Ako niste u prilici da idete u prirodu, radite aerobne vežbe kod kuće ili pustite muziku i dobro se izđuskajte!

 

Primer jelovnika početnu za petodnevnu fazu

Doručak: omlet od 1 jajeta i 1 šolje spanaća, 1,8 dl jogurta, 1 šolja malina, 2 kašike badema

Užina: voćni jogurt od 1,8 dl jogurta, 1 šolje malina, 2 kašike badema, malo cimeta

Ručak: salata od 2 šolje spanaća, 1 šolje malina, 1 tvrdo kuvanog jajeta, 2 kašike badema, začinjeno balzamiko sirćetom, malo ceđenog soka od pomorandže i biberom

Večera: voćni jogurt od 1,8 dl jogurta, 1 šolje malina i 2 kašike putera od badema

Primer jelovnika za narednih 25 dana

Doručak: voćni jogurt od 1,8 dl jogurta i 1 šolje jagoda, 1 tost premazan puterom od badema

Užina 1: jabuka sa orasima i ovsenim pahuljicama (jabuku iseći na komadiće, posuti iseckanim orasima i ovsenim pahuljicama i kratko zapeći u rerni)

Ručak: tanjir integralne paste sa piletinom i brokolijem (150 g pilećeg belog mesa, 2 šolje brokolija, kašika maslinovog ulja, začini po ukusu)

Večera: 2 integralne tortilje punjene salatom od kuvanog crvenog pasulja, crnog luka i zelene salate, začinjeno po ukusu

Užina 2: crna čokolada sa 70% kakaoa (količina do 100 kcal)

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading