Njeno visočanstvo čokolada: Slatki lek za holesterol i depresiju

Autor:

04.05.2017 11:10

Foto:

Foto:



Čokolada - gotovo da nema osobe koja je ne voli, a lekovita svojstva kakao praha koji je osnovni sastojak ove omiljene poslastice od davnina su poznata.

Čarobna moć kakaoa bila je dobro poznata narodima Inka, Maja i Asteka, koji su ga koristili kao sredstvo protiv umora, napetosti, bolova, loše probave, za poboljšanje apetita, a njime su lečili i gubitak kose, reumatizam, posekotine i opekotine.

Otklanja depresiju

Sigurno vam se desilo da kada ste nerasoploženi posegnete za komadićem čokolade, a brojne studikje su pokazale da postoje naučni razlozi zbog kojeg vaše telo u stanjima depresije vapi za ovim "tamnim zadovoljstvom". postoje i Kakao dokazano podstiče mozak na stvaranje endorfina, koji dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i ublažavanja bola. Stimuliše i lučenje dopamina i serotonina, koji podižu nivo raspoloženja. Ova namirnica sadrži i teobromin, alkaloid iz porodice kofeina koji dobro stimuliše centralni nervni sistem.

Snižava holesterol

Eksperiment koji je sproveden u Holandiji, a tokom kojih je od ispitanika zahtevano da tokom tri meseca svakodnevno konzumiraju čokoladu i piju kakao, otkrio je da ovaj sastojak značajno poboljšava zdravstveno stanje. Naučnici smatraju da uzrok leži u flavonoidima, za koje se smatra da utiču na elastičnost krvnih sudova. Dokazano je i da se svakodnevnim konzumiranjem 22 grama kakao praha značajno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova.

Ublažava opekotine od sunca

Ista studija je pokazala i da su žene koje su tri meseca pile šoljicu kakaa, imale nežniju, vlažniju, zategnutiju i na opekotine od sunca manje osetljivu kožu.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading