Leto stiže: Turbo dijeta za ekspresno topljenje kilograma

Autor:

06.05.2017 21:00

Foto:

Foto:



Autori Turbo dijete, brat i sestra Tom i Dajen Grizel, tvrde da svake nedelje možete da istopite dva i više posto sala (u zavisnosti od vaše telesne težine), ukoliko se striktno budete pridržavali njihovog plana.

Osnovni cilj je da naterate telo da koristi masne naslage kao primarni izvor energije i na taj način topite kilograme. Prema bratu i sestri Grizel, najzdraviji način da to uradite jeste da:

1. izbacite određenu hranu,

2. smanjite unos kalorija,

3. pravilno kombinujete namirnice,

4. umereno vežbate.

Šta da izbacite?

Kad se radi o jelovniku, Grizelovi ga vide kao neku vrstu „pročišćenog posta“. Šta to znači? To znači da organizmu treba da uskratite sve namirnice sa visokim glikemijskim indeksom koje podstiču pojačano lučenje insulina. U ove „loše momke“ spadaju prvenstveno šećeri, prerađena hrana i žitarice, pa čak i one od celog zrnevlja!

Kad već znate šta nikako ne treba da jedete, morate znati i ko su „dobri momci“ u ovoj priči! U namirnice koje se u Turbo dijeti preporučuju spadaju: zeleno lisnato povrće, paradajz, paprike, kupus, šargarepa, bundeva, krompir, jabuke, šljive, bobičasto voće, piletina, ćuretina, morski plodovi, posno juneće meso, riba, jaja, tofu, mladi sir, avokado, maslinovo ulje, sirovi orašasti plodovi i semenke.

Vrlo je važno i da pijete dosta vode, jer ona podstiče lučenje hormona koji vašem mozgu daju signal da ste siti. A budući da sveže voće i povrće sadrži visok procenat vode i obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima, ono se posebno preporučuje u Turbo dijeti.

Manje kalorija

U zavisnosti od toga koliko želite da oslabite, Grizelovi vam daju izbor od dva kalorijski različita plana: ekspresni i super ekspresni. Kod prvog jelovnika, ne postoji strogo kalorijsko ograničenje, ali su porcije umerene i morate isključivo da jedete određenu hranu (sa niskim GI). Uz ekspresni plan možete mršaviti kilogram do kilogram i po nedeljno. Drugi jelovnik ima ograničen unos na 800 kalorija dnevno, dosta je restriktivniji od prvog. Što se tiče izbora namirnica, biraćete one koje su krcate hranljivim materijama, jer će vam uz tako skroman unos kalorija biti potrebno obilje nutrijenata da biste sačuvali zdravlje i omogućili telu da normalno funkcioniše. Jednom u četiri ili pet dana moći ćete da se „počastite“ jačim kalorijskim jelovnikom, jer se na taj način ubrzava metabolizam, a samim tim i podstiče topljenje sala. Uz super eskpresni plan ćete mršaviti tri kilograma svake sedmice.

Kombinovanje hrane

Važan deo Turbo dijete jeste i kombinovanje namirnica. Uprošćeno, vaš obrok može da bude ili proteinski ili ugljenohidratni. Dakle, ako za ručak imate meso, nećete ga kombinovati sa namirnicama koje su bogate UH, kao što su na primer krompir, bundeva, kukuruz, jabuke... Ali, kad skinete veći broj kilograma (u odnosu na željene), možete povremeno da kršite ovo pravilo i uvodite namirnice koje se u početku ne poreporučuju, kao što su pasulj, orašasti plodovi i sl.

Umereno vežbanje

Kao kod većine niskokaloričnih dijeta, intenzivno vežbanje se u Turbo dijeti ne preporučuje, jer može biti kontraproduktivno – umesto sala, telo sagoreva mišićnu masu. Da biste ovo izbegli, a opet zategli mišiće i osećali se fit, Grizelovi preporučuju uobičajenu fizičku aktivnost kao što je svakodnevna šetnja, radovi po kući, u bašti i sl. Umereni treninzi poput joge, tai čija ili ći gonga, takođe dolaze u obzir. A ako vam ove vežbe ne prijaju, da biste zategli mišiće i dodatno podstakli topljenje sala, preporuka je i da svakog dana odvojite pet minuta (ne više od toga) za ciljane vežbe – trbušnjake, zgibove, vežbe za zatezanje zadnjice, nogu...

 

- Primer super ekspresnog jelovnika za jedan dan -

Čim ustanete: 4 do 8 dl vode 

Doručak: 1 veća jabuka

Jutarnja užina: 1 čaša proteinskog šejka (od surutke) sa šakom borovnica

Ručak: velika činija salate od povrća

Popodnevna užina: po 4 kašike gvakamole i salsa sosa sa činijicom iseckanog svežeg povrća

Večera: srednja činija poparenog povrća sa 60 g grilovane ribe

Večernja užina: šolja čaja od nane

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading