Magične moći omiljenog crnog napitka: 4 dobra razloga da uživate u kafi

Autor:

09.05.2017 19:09

Foto:

Foto:



Crna "turska", instant, sa mlekom, šlagom... Gotovo da nema osobe koja dan ne započinje magičnim crnim napitkom. Osim što vam ujutru razbudi čula i podigne energiju neophodnu da se uhvatite u koštac sa dnevnim obavezama,  kafa ima i broja lekovita svojstva za koja verovatno niste znali. 

Povećava srčanu frekvenciju

Osim što podstiče budnost nervnog sistema, kofein povećava srčanu frekvenciju. Kontroliše razgradnju masti koje su glavni izvor energije tokom fizičkog napora i rezerve mišićne mase i glikogena, što usporava umaranje. Deluje na mišiće tako što povećava jačinu mišićnih kontrakcija.

Sprečava stvaranje kamena u žuči

Kofein je najbolja zaštita protiv stvaranja kamena u žuči, kao i za njegovo razbijanje, kažu istraživači. Američka studija sprovedena na više od 7.800 žena obolelih od kamena u žuči, otkrila je da su žene koje su pile više od 4 šoljica kafe dnevno posle samo dva meseca imale 25% manje kamenaca i 30% manji rizik da ponovo dobiju kamen. Francuska istraživanja pak tvrde da je ovaj uticaj još veći kod muškaraca, kod kojih je zabeleženo smanjenje broja kamenaca i rizika i do 52%!

Ublažava glavobolju 

Brojne studije su pokazale da kafa ume da zaustavi ili ublaži glavobolju. Poznato je da šoljica crne kafe sa par kapi limuna može momentalno da zaustavi jaku glavobolju.

Otklanja zatvor

Osim toga, ovaj crni napitak se pokazao kao odlično sredstvo za sagorevanje masnih naslaga. Studije su pokazale da se 16% energije više troši dok je telo pod uticajem kofeina. On olakšava varenje povećavajući lučenje pljuvačke i enzima za varenje, a značajan je njegov efekat i u sprečavanju zatvora.

 

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading