Želite zdrave i lepe zube: Izbegavajte ove namirnice

Autor:

11.08.2017 13:00

Foto:

Foto:



Dobro nam je poznato da slatkiši prouzrokuju karijes, a crveno vino ostavlja mrlje na zubima ako ga često konzumiramo. Ali, postoje i druge naočigled bezazlene namirnice koje mogu da naštete zubima i ponište učinak oralne higijene. Ovo je spisak namirnica koje stomatolozi žele da izbegavate

1. Suncokretove semenke

Imaju čvrstu spoljašnju ljusku koja može oštetiti zube kada pokušamo da je pregrizemo. Ako ste ljubitelj ove zdrave grickalice, bolja opcija biće već oljuštene.

2. Kockice leda

Drobiti kockice leda zubima trebalo bi itekako da izbegavate. Kada stisnete dva kristala jedan uz drugi, jedan mora sa pukne.

3. Sportska pića

Iako ta pića sadrže elektrolite koji pomažu mišićima nakon treninga, nemojte zaboraviti da su puna šećera. Nije loše ponekad popiti sportsko piće, ali nemojte da vam postane navika.

4. Voda s ukusima

Iako voda s ukusima nema šećera, sadrži kiseline koje uništavaju zube.

5. Suvo voće

Zbog svoje lepljivosti suvo voće se duže zadržava na zubima, a aktivnost bakterija koje razgrađuju šećer raste, kao i kiselost, te tako može doći do nastanka karijesa.

6. Čips

Hrana koja sadrži skrob, poput čipsa, stvara karijes. Enzimi u pljuvački započinju proces probave ove hrane u vašim ustima razgrađivanjem ugljenih hidrata u šećer koji postaje hrana bakterijama u ustima.

Čips se može zadržati između zuba i doprineti razvoju zubnog plaka. Ako povremeno uživate u čipsu, pobrinite se da ga nakon konzumacije isperete s dosta vode te koristite zubni konac.

7. Alkohol

Alkohol isušuje usta i tako doprinosi nastanku karijesa.

Zbog smanjene proizvodnje pljuvačke gubi se njena funkcija ispiranja i povećava se osetljivost zuba i sluznice usne šupljine.