Detoksikacija tela: Koja hrana čisti organizam

Autor:

14.08.2017 10:31

Foto:

Foto:



Ako imate problema sa varenjem, loš zadah, začepljene sinuse, muči vas umor i loš ten, pravi je trenutak da narednih deset dana uradite "generalno" čišćenje organizma.

Za početak kupite ananas jer spada u red odličnih antioksidanata. Tu je još nekoliko pravila kojih treba da se pridržavate, posebno ako ste teško odolevali dobrom zalogaju, cigaretama i piću. Izbegavajte brzu hranu, kafu, čaj, alkohol, so, zaslađene sokove i gazirane napitke, margarin, gotove soseve, slatkiše, grickalice, konzervisana i gotova jela, namirnice od pšenice, meso, mleko i mlečne proizvode.

Čuvajte jetru, bubrege i creva

Kroz bubrege, jetru i creva se najlakše oslobađamo toksina, pa detoksikaciju treba sprovodi u tri faze. Obično je potrebno desetak dana da bi se organizam oslobodio štetnih materija, odnosno tri ili četiri dana za svaki od ovih organa.

Leto je pravo vreme da osvežite kožu: Piling od citrusa

Prva faza - Prednost se daje hrani koja podstiče lučenje mokraće, dakle mnogo svežeg voća i povrća. Važno je da se jedu supe i pije dnevno do tri litra vode. Treba piti i zeleni čaj, čajeve od maslačka ili koprive jer deluju diuretički, odnosno podstiču rad bubrega i tako čiste organizam.

Druga faza - Tada se koristi hrana koja pročišćava jetru. Gorko lisnato povrće radič, cikorija i rukola podstiču da se jetra i žuč oslobode nagomilanih masnoća.

Treća faza - Jede se hrana bogata vlaknima jer ona pomažu da se očiste creva.

Koja hrana čisti telo?

Važno je da se do podneva doručkuje. Dan treba započeti voćem, a ako ga ne volite, onda sebi spremite sveže isceđen sok od pomorandže ili limunadu zaslađenu kaščicom meda. Takođe, idealan napitak za otpočinjanje dana jeste sok od cvekle, šargarepe i jabuke. Napomena - Voće jedite samo na prazan stomak. Pred svaki obrok pojedite salatu jer one jačaju odbrambenu sposobnost tela, „čiste" ga od otrova i osiguravaju mu materije koje podstiču metabolizam. Salate začinite maslinovim uljem. U drugoj polovini dana jedite ribu ili pileće meso. Luk, limun, jabuka, grejpfrut, praziluk, peršun, celer, jagode, trešnje, artičoke i zeleni čaj ubrzavaju metabolizam i podstiču sagorevanje masnoća. U danima detoksikacije možete da jedete integralni pirinač, tofu (sir od soje), ječam ili susam jer je bogat kalcijumom i nezasićenim masnim kiselinama.

Deset najboljih čistača organizma su: šargarepa, grejpfrut, brokoli, cikorija, grašak i soja, čaj (zeleni, kamilica, žalfija i kopriva).

Smanjite količinu soli kao i količinu bilo kojeg drugog slanog začina. Takođe, poželjno je da smanjite količinu ulja, a što više da upotrebljavate maslinovo ulje.

Beli šećer je namirnica koja slabi varenje i imunološki sistem, krade vitamin B, kalcijum i gvožđe iz krvi zbog čega postajemo nervozni, preterano osetljivi i eksplozivni. Zato je najbolje da se on potpuno izbaci iz upotrebe tokom detoksikacije.

I pored dijeta i vežbi ne možete da smršate? Saznajte šta radite pogrešno!

Sve što pojedemo i popijemo imaće bolji efekat ako se uz to budemo i kretali. Dovoljna je lagana vežba, masaža, pešačenje ili čišćenje stana pa da ponovo budemo u top-formi.

Jedan dan detoksikacije

- Kad ustanete popijte čašu tople vode u koju ste iscedili pola limuna. Popijte i jednu čašu vode sa kašičicom gline bentonita i kašičicom mlevenih semenki lana.

- Za doručak biste mogli da napravite frape od kruške i pirinčanog mleka. Najbolje je da za užinu popijete razblažen sok od jabuke, vodu, pojedete supu od povrća ili salatu napravljenu od sirovog celera i šargarepe.

Želite zdrave i lepe zube: Izbegavajte ove namirnice

- Za ručak skuvajte supu od povrća. Kao glavno jelo pojedite kuvano povrće i ribu, i popijte sok od jabuke.

- Za večeru pripremite skuvano sočivo i salatu od mešanog povrća začinjenu belim lukom, sokom od limuna i maslinovim uljem.

- Pre spavanja popijte još jednu čašu vode u kojoj ste rastvorili malo gline i lana.