Provereni načini da sprečite listanje noktiju

Autor:

21.08.2017 13:32

Foto:

Foto:



Listanje noktiju je jedna od najiritantnijih pojava s kojom veliki broj žena muči muku. Osim što estetski ne igleda lepo, ona dosta otkriva i o vašem zdravlju, tačnije o tome da vašem telu nešto nedostaje...

Jedan od najčešćih uzroka suvoće i lomljivosti noktiju predstavljaju nedostatak vitamina A i kalcijuma. Postoji nekoliko proverenih načina da sprečite ovu pojavu i oporavite nokte...

Maslinovo ulje i krema

Minimum dva puta nedeljno pred spavanje na ruke nanesite veću količinu kreme u koju ste ste dodali malo maslinovog ulja. Potom, obucite pamučne rukavice ili ako ih nemate, mogu ih zameniti bele iskuvane pamučne čarape. Ostavite tako do jutra.

Grickalica nikako

Nokte nemojte skraćivati grickalicom, već isključivo makazicama za nokte ili, još bolje turpijom. Grickanje noktiju i kidanje ne dolazi u obzir, jer tako možete da oštetite ne samo nokat, već i osetljivu površinu kože ispod njegove ivice. Nokte turpijajte samo u jednom smeru.

Namirnice koje pomažu

Da li će se vaši nokti listati ili ne, takođe zavisi i od toga šta jedete. Oni koji imaju suve i lomljive nokte trebalo bi da ishranu obogate namirnicama koje sadrže vitamin A i kalcijum, dok se listanje noktiju može sprečiti ako se u jelovnik doda hrana bogata proteinima. Mleko i šargarepa su odličan izbor!

Štitite ruke

Kada čistite ili perete, obavezno nosite gumene rukavice. Onima koji nisu navikli da kuće poslove obavljaju s rukavicama, biće neobično u početku, ali verujet da ćete se navići. Ubrzo ćete primetiti da su se vaši nokti oporavili.

Izbegavajte lakove za nokte

Da biste sprečili lomljenje noktiju, na neko vreme izbegavajte da koristite lak za nokte. Lakovi dodatno iskušuju već osetljinu noktnu ploču. Gledajte da mesec dana odmorite šake od ove vrste hemije i vaši nokti će vam biti zahvalni.

 

Maja Gašić

Autor