Stručnjaci savetuju: Kako da postanete "jutarnji tip"

Autor:

12.09.2017 09:01

Foto:

Foto:



Ako se ujutru mučite ujutro ustanete iz kreveta, znajte da niste usamljeni i da mnogi ljudi imaju isti problem. Bihevijoralni psiholozi savetuju kako da uz pomoć malih trikova postanete jutarnji tip koji funkcioniše bez problema u ranim satima.

U savetima se navodi kako uvek treba da spavate s leve strane kreveta, nosite nešto žuto, namestite alarm da svira kao vaša omiljena pesma, radite petominutne vežbe, tuširate se hladnom vodom i jedete kašu za doručak.

Branite se od stresa ali ga ne potiskujte: Šta je “sindrom lažne nade”?

Kako objašnjavaju, umesto vežbe možete da uradite stoj na rukama dve minute. Tuširanje hladnom vodom treba da traje tri minute, a doručak pet.

-Umesto da provedete 20 minuta ujutru pomerajući alarm, a što će učiniti da ustanete umorniji i neraspoloženiji, koristite to vreme za ove aktivnosti i učinite ih rutinom. Ova formula prodrma će vaš sistem, pokreniće brže krv ka mozgu i dati energiju. Alarm koji je ustvari pesma koju volite i žuta boja, učiniće da se budite s osmehom - rekao je psiholog Jo Hemmings.

Ranije je utvrđeno kako je jutro najbolje vreme za seks jer, ne samo da poboljšava vaš imuni sistem, već oslobađa oktosin koji vas opušta. Petominutne vežbe utiču na ispuštanje hormona koji vas čine sretnim, pa ovi stručnjaci predlažu i jutarnji seks umesto vežbi.

Žuta boja je boja sreće, zabave i igre. Ukoliko ne nosite pižamu ili spavate goli, neka vam jutarnja šoljica kafe bude u žutoj boji ili peškir kojim ćete se obrisati posle tuširanja.

Zaštitite kožu lica pre spavanja da biste se probudili sveži i odmorni

Ne gasite alarm ni tokom vikenda, osim ako morate, jer ćete steći rutinu i postati pravi jutarnji tip. Kako biste izgledali svježe, stavite kapi za oči kada e probudite, stojite na glavi ako ste hrabri i počupajte se za kosu kako bi vam krv krenula ka gore.