Za svilenu, meku i sjajnu kožu: Puter je najbolji saveznik lepote

Autor: Maja Gašić

11.11.2017 10:50

Foto:

Foto:Ako se u vašem ormariću sa kremama još uvek ne nalazi “body butter”, jesen je pravo vreme da ga probate i uverite se zašto je on već nekoliko godina jedan od najpopularnijih kozmetičkih proizvoda.

Puter ili maslac je biljno ulje koje se na sobnoj temperaturi nalazi u čvrstom stanju, a topi na temperaturi tela. Najčešće je egzotičnog mirisa i predstavlja riznicu masnih kiselina, antioksidansa i vitamina, pa kao koktel sastojaka koži pruža sjaj, svežinu, mekoću i nežnost.

Najpoznatiji su kakao, ši ili karite i mango puter, a koliko su maslaci u poslednje vreme postali zanimljivi potrošačima svedoči činjenica da na tržištu ima sve više onih koji nisu dobijeni direktno iz semena biljke, nego su nastali ubacivanjem nekog ulja u neki drugi puter, vosak i slično. Tako možemo da se susretnemo sa puterom od masline, lavande, pistaća, badema, bundeve, avokada, aloje i drugima. Iako su to derivati nastali mešanjem različitih tekstura, oni nisu ništa manje kvalitetni od čistih putera.

Maslac je proizvod koji umiruje kožu, pruža joj zaštitnu ulogu, vlaži je i omekšava, a gotovo uvek sadrži neke lekovite sastojke. Najveći spektar delovanja ima ši puter, koji se dobija iz orašastih plodova karite drveta koje raste u centralnoj i zapadnoj Africi. To drvo prve plodove daje posle 25 godina, a punu zrelost dostiže tek sa pedeset, zbog čega je njegova seča strogo zabranjena u Africi, dok je proizvodnja ši putera od velikog značaja za ovaj kontinent. “Karite” inače znači “drvo života”.

Zahvaljujući hidrirajućim svojstvima ši puter se upotrebljava za suvu kožu, kao i za probleme poput svraba, psorijaze, ekcema, dermatitisa, zadebljanja i pucanja, a odličan je i za ispucale usne. Takođe, on pomaže kod raznih alergija, ujeda insekata, opekotina od sunca, iritacija izazvanih brijanjem. Karite maslac podmlađuje kožu i vraća joj elastičnost, kao antioksidans pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, a zbog izuzetne sposobnosti penetracije može čak da umiri i bol u zglobovima. Dobar je za svaki tip kože, čak i za masnu jer ne zapušava pore. Ši puter je prirodni štit od sunčevog zračenja i ima SPF 6.

Kakao puter se dobija iz pečenog semena ploda biljke kakaovac i obiluje vitaminima A, B1, B2, B3, C i E i antioksidansima. On dubinski hrani kožu i štiti je od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Preporučuje se kod ekcema, dermatitisa i strija. Svetlobež je boje i miriše na čokoladu, dok se u prehrambenoj industriji koristi za njeno pravljenje. Ulazi u sastav raznih losiona, sapuna, krema za telo, balzama i ruževa i svima daje predivnu aromu.
Mango puter se dobija presovanjem koštica ploda manga. Svetložute je boje, polučvrst na sobnoj temperaturi i u dodiru sa kožom se topi neverovatnom brzinom. Ima predivan, egzotičan miris, pogodan je za stariju kožu jer smanjuje bore i efikasno uklanja ožiljke od strija i akni i čuva je od UV zračenja. Uz to, pomaže i kod ujeda od insekata, ublažava opekotine i bol u mišićima.

Čest sastojak u losionima i kremama za telo je i kokosov puter, odnosno ulje. Njega ljubitelji “home made” kozmetike obožavaju jer se lako meša sa sastojcima za spravljanje kućnih krema i balzama i izuzetno se lepo razmazuje i upija.

Maja Gašić

Autor