Estetske korekcije: U potrazi za savršenstvom

Autor: Svetlana Stojaković

17.11.2017 20:04

Foto:

Foto:Estetske korekcije odavno više nisu kulturološki fenomen o kojem se raspravlja na forumima, već deo svakodnevice u kojoj je normalno da svaka žena ima svog dermatologa, edukovanog i za tretmane estetske medicine zahvaljujući kojima ona postaje u potpunosti zadovoljna svojim izgledom

Nazovite to “Kardašijan efektom” ako hoćete, ali zahvaljujući sestrama iz slavne porodice danas malo ko javno ne priča o uvećanju usana i grudi, zatezanju lica i vrata botoksom, konturisanju dermalnim filerima, podizanju jagodica, liposukciji. Naučene da lepota boli i da za nju valja trpeti, žene su se godinama podvrgavale raznim operacijama, međutim, sada se sve češće okreću neinvazivnim metodama ulepšavanja. Takva je, na primer, neoperativna korekcija nosa, pri kojoj se preciznim ubrizgavanjem filera na bazi hijaluronske kiseline može postići vizuelno manji, uži i pravilniji nos, i to za deset minuta.

 

Do juče pristupačni samo holivudskim zvezdama, ti tretmani su postali lako dostupni i nama, “običnim smrtnicima”. I mada niko ne može da nasluti kako će izgledati budućnost estetske hirurgije i dermatologije, jasno je da one više nikada neće biti stvar prošlosti.

Iako biste najverovatnije pomislili da je kod nas najpopularnije povećavanje grudi i usana, podizanje jagodica i korigovanje nosa, više je onih žena koje umesto toga da u potpunosti izmene svoj izgled, žele samo da “ispeglaju” bore, uklone poneki mladež ili skinu masnoće sa stomaka i kolena. Ne teže baš sve da izgledaju drugačije, već da se podmlade nekoliko godina, pa i decenija. Za brzo podizanje tonusa kože i uklanjanje bora oko očiju i usana, između obrva i onih na vratu u poslednje vreme najčešće se poseže za laserskim tretmanima. Oni traju kratko, period oporavka gotovo da ne postoji, i bezbolni su.

Još jedna od novijih metoda za zatezanje kože jeste “fractora”, kod koje se koristi bipolarna radio-frekventna struja za lifting i konturisanje lica. Preporučuje se za “sređivanje” “palog” lica, zone oko usana, za zatezanje gornjih i donjih kapaka, bora na čelu, obrazima, vratu i dekolteu. “Fractora” popravlja kvalitet kože tako što stimuliše produkciju kolagena. Zatezanje se radi aparatom koji na vrhu aplikatora ima sitne iglice kroz koje prolaze određeni talasi koji blago peckaju kožu i prave mikrotraumu na njoj, pa ona sama kreće da se zaceljuje. Tu je i “fractora firm” ili “fractora forma”, alternativa hirurškom liftingu. Aparatom se “remodeliraju” postojeća kolagena vlakna i istovremeno se ubrzava sinteza novih. Time se postiže dugoročan rezultat, a zahvaljujući specijalnom nastavku “forma plus” mogu se tretirati lice, donja vilica ali i telo - zateže se opuštena koža ruku, stomaka, unutrašnje strane butina i deo oko kolena.

Holivudske zvezde Nikol Kidman i Rene Zelveger iz želje za mlađim izgledom preterale su sa ubrizgavanjem botoksa

A ako biste da zategnete kožu ali i da je malo “popravite”, tu je nova metoda “hydrafacial”. Ova neinvazivna procedura zahvaljujući jedinstvenoj “Vortex” tehnologiji kombinuje hidradermoabraziju, hemijski piling, komedoekspresiju i hidrataciju, pa tako umesto jednog problema može da se reši više njih. Tretman se sastoji od nekoliko koraka, a to su: čišćenje ili eksfolijacija (uklanjanje mrtvog sloja sa kože), piling, čišćenje pora i hidratacija, koja podrazumeva nanošenje seruma koji sadrže vitamine, peptide, antioksidanse i hijaluronsku kiselinu.

 

Nakon “hydrafaciala” koža je blistava i sjajna jer je dubinski očišćena, obim pora je smanjen, fine linije i bore su redukovane a stepen hidratacije povećan. Takođe, uklanjaju se fotooštećenja, izbeljuju fleke i ujednačava ten. Kako ubija sve bakterije na licu, ova metoda je odlična za tretiranje akni, rozacee i seborejičnog dermatitisa.

I dalje vrlo popularan “vampirski lifting” ili PRP (Plasma Rich Platetelet) mnogi lekari kombinuju sa drugim metodama. Ta procedura je nedavno usavršena, pa danas imamo A-PRP ili “Cellular Matrix” tretman. On kombinuje autolognu plazmu obogaćenu trombocitima sa hijaluronskom kiselinom. Faktori rasta iz trombocita u dubljim slojevima kože aktiviraju proces regeneracije, a hijaluronska kiselina vezuje vodu. Jedan tretman traje od pola sata do sat vremena i podrazumeva vađenje krvi, separaciju krvnih komponenti centrifugiranjem, mešanje hijaluronske kiseline i A-PRP-a, nanošenje tog takozvanog “cellular matrixa” na željenu regiju, čime se postiže vidljiva hidratacija kože i njena jedrina. Nakon nekoliko tretmana, koje mora da izvodi stručno lice u sterilisanim uslovima, može se postići da nestanu bore, podočnjaci i tamni kolutovi oko očiju i ublažiti keloidi i duboki ožiljci.

U vrhu liste tretmana koji se rade u našoj zemlji nalazi se mezoterapija, pa 3D mezoniti, fileri, hemijski pilinzi, a u poslednje vreme i piling kiseonikom, kao i karboksiterapija - medicinska procedura aplikovanja ugljen-dioksida ispod kože, kojim se izaziva produkcija kolagena i utiče na tonus kože, redukciju podočnjaka i sitnih bora, a smanjuju se i celulit i masne naslage. Sve traženiji su i derma roleri, gde se valjkom prelazi preko kože, koja se na taj način blago povređuje pa se aktiviraju mehanizmi koji stimulišu proizvodnju kolagena i elastina.

Dugotrajna korekcija bora može da se postigne još jednim novitetom na tržištu ulepšavanja. To je “ellance”, bioresorbilni implant kojim se utiče na zatezanje čitave površine lica, vrata, dekoltea i šaka. I kod njega se, poput mnogih tretmana, koristi prirodna sposobnost organizma da proizvodi kolagen. “Ellance” se ubrizgava kanilom, zaobljenom iglom koja ima otvor sa strane pa tako ne može da povredi krvne sudove te se ne javljaju modrice. Kolagen se stvara u roku od tri nedelje, a kako meseci prolaze koža postaje sve zategnutija. Implant sadrži različitu gustinu stimulatora kolagena, pa dužina trajanja tretmana zavisi od onog koji odaberete. Njegov efekat može da traje od jedne do pet godina.