Proveren recept za pozadinu bez mane

Autor:

27.11.2017 17:09

Foto:

Foto:



Najbolji način da oblikujete mišiće gluteusa jesu vežbe, ali ne zanemarite ni pravilnu ishranu, tretmane u salonima i kozmetička pomagala, kao ni atraktivni veš koji može u potpunbosti da mu promeni izgled

Silueta peščanog sata, vekovima najpoželjniji oblik ženskog tela, podrazumeva savršenu zadnjicu. Ali, šta to uopšte znači? Da li je to poveća pozadina Kim Kardašijan koja je još 2010, a onda i ove godine proglašena “najguzom”, ili je to zadnjica Dženifer Lopez osigurana na 27 miliona dolara? Možda najlepšu pozadinu ipak ima Džen Selter, nazvana “prvom guzom instagrama”? Ili pak Keli Bruk, Bijonse, Ledi Gaga? U svakom slučaju, to se ne može utvrditi ni da se pregledaju svi belfiji sveta, kako su popularno nazvane slike zadnjice, pošto je poznato da o “ukusima” ne treba raspravljati. Ali jedno je ipak sigurno, obla i zategnuta zadnjica nikad neće “izaći iz mode”.

Ako vam je gluteus opušten, najbolje je da se bavite sportom, jer, verovali ili ne, to je mišić koji se najbrže zategne. Njega zateže i šetnja, vožnja bicikla, plivanje, hodanje stepenicama, a nekad je dovoljno samo stisnuti mišiće zadnjice i tako ostati pet sekundi. Nešto su naporniji, ali učinkovitiji prednji ili stražnji iskoraci, čiji se intenzitet pojačava držanjem tegova. Čučnjevi sa ispruženim rukama su takođe vrlo korisni, a kineziolozi preporučuju i “makaze” - ležanje na boku i podizanje gornje noge u vazduh, kao i stojeću dijagonalu, stajanje s rukama na kukovima i podizanje noge dijagonalno iza sebe.

Vežbe je najbolje raditi sa stručnim licem i prilagoditi ih obliku zadnjice koji imate, a najčešća četiri su: “V” oblik, kvadrat, krug i obrnuto srce ili “A”. Poslednji je ujedno i najpoželjniji među ženama jer podrazumeva vrlo uzani struk i malu, “prćastu”, čvrstu pozadinu kakva je ona Pipe Midlton.

Zatezanju kože na stražnjici, pored vežbanja, mogu da pomognu i tretmani u salonima. Danas su najpopularnije neinvazivne metode, poput lasera, koji stimulišu stvaranje kolagenih vlakana u najdubljim slojevima kože, zatežu je i podmlađuju, i raznih ultrazvučnih uređaja, koji deluju na masne naslage i celulit i povećavaju tonus kože. Jedan od aparata koji pomaže u zatezanju gluteusa je i “wonder body”. On se koristi za elektrolipolizu, kod koje se elektrode stavljaju direktno na delove pogođene celulitom, a u zavisnosti od frekvencije i jačine struje deluje se na otapanje masnih naslaga i tonus potkožnih mišića.

Ipak, ukoliko želite još brže rezultate i spremne ste da za njih dobro platite, možete se obratiti estetskom hirurgu koji će vam ugraditi anatomske silikonske implantate između dva sloja mišića kako bi vam zadnjica izgledala savršeno oblikovano. Manje invazivna procedura od silikonskih jastučića je “lipotransfer” ili transplatacija masti, pri čemu se uzimaju masne naslage sa onih delova tela na kojima ih ima u višku i raspodeljuju na područje koje želite da oblikujete.

A ako želite da idete zaobilaznim, ali manje bolnim putem, tu su razne kreme, maske i pilinzi. Baš kao što revnosno negujete lice, pažnju treba da obratite i na ostale delove tela, a naročito na vrlo osetljivu kožu zadnjice. Barem jednom nedeljno radite piling kako biste skinule sloj mrtvih ćelija sa kože i pripremile je za nanošenje krema za ciljanu negu - zatezanje, uklanjanje strija ili jednostavno hidrataciju.

Uz tretmane u salonu i kod kuće, plus vežbe, neophodno je da se zdravo i pravilno hranite, ali i da povremeno odlazite na masaže. Poželjno je da pijete dosta tečnosti, oko dva litra dnevno, i jedete namirnice koje ne stvaraju celulit. Važno je i da se oslobodite nekih navika koje ne doprinose lepoti zadnjice, poput predugog sedenja, koje usporava cirkulaciju, što uzrokuje sakupljanje vode u ćelijama i stvaranje “narandžine kore”. Na svakih sat vremena “protegnite noge” i napravite nekoliko čučnjeva, na pauzi za ručak prošetajte i, naravno, koristite stepenice umesto lifta. Takođe, zaboravite na prekrštanje nogu jer taj položaj dodatno usporava cirkulaciju i dovodi do nastanka proširenih vena.

I za kraj, nema lepšeg okvira za zadnjicu od savršenog veša. Ako je vaša guza ravna, odaberite nisko sečene bikini gaćice, ukoliko je atletska, za vas su bokserice sa višim izrezom, a ako je zaobljena, u tangama će izgledati perfektno.

Maja Gašić

Autor