Dermaroleri: Tajna večne mladosti

Autor:

02.12.2017 18:16

Foto:

Foto:



Tretman dermarolerom se koristi protiv bora, ožiljaka i strija, može se izvoditi u salonu i kod kuće, a zasniva se na principu prodiranja mikroiglala u kožu čime se podstiče cirkulacija ali i stvaranje kolagena i elastina koji su najzaslužniji za njen svež izgled

Estetske korekcije: U potrazi za savršenstvom

Isprva primenjivan samo u dermatološkim ustanovama i kozmetičkim salonima, danas se dermaroler sve češće koristi u kućnoj varijanti. Valjak sa mikroiglicama postao je popularan dodatak u nezi lica, koji samo nakon nekoliko tretmana može podmladiti kožu. Dermaroler, dermapen ili na engleskom “microneedler”, što je izvedenica od reči “microneedling”, aparat je sa držačem i valjkom (podseća na spravu za krečenje) koji ima oko 200 sitnih iglica i kojim prelazite preko kože izazivajući mikrooštećenja.

Na taj način se, kod kuće, podstiče cirkulacija, a kod dermatologa se, pošto su iglice koje on koristi duže pa prodiru u dublje slojeve kože, aktiviraju mehanizmi koji stimulišu proizvodnju elastina i kolagena. Potrebno je nekoliko tretmana da bi se koža zategla, oslobodila ožiljaka, akni, proširenih pora, fleka i naravno bora. U zavisnosti od toga koja je dužina iglica, dermaroler može da se upotrebljava za celo telo, a osim što kožu čini lepšom i sjajnijom, pomaže i pri smanjenju strija i ispucalih kapilara.

Za tretmane kod kuće, koji su najefikasniji u uklanjanju mrtvih ćelija, iglice su najmanje i samim tim izazivaju najmanja oštećenja kože. To i ne čudi, jer stručnjaci preporučuju da dermaroler i ne primenjujete samostalno, već u salonu ili kod dermatologa. Onaj koji je namenjen u medicinske svrhe treba da bude za jednokratnu upotrebu, te da se nakon korišćenja baci.

Profesionalni dermaroler ima duže iglice i pre nego se započne tretman njime na lice mora da se nanese lokalna anestezija, četrdesetak minuta ranije, kako bi procedura bila potpuno bezbolna. U svakom slučaju, osetićete blagu neprijatnost, možda i peckanje. U kućnim uslovima ne bi trebalo da dođe do krvarenja, ali kod dermatologa to se redovno javlja jer je tretman intenzivniji. Kod kuće se spravom prelazi preko lica horizontalnim, vertikalnim i dijagonalnim pokretima. Najbolje je da lice podelite prema segmentima, pa da prvo tretirate čelo, onda obraze i na kraju bradu.

Ukoliko se pravilno primenjuje, dermaroler je savršena sprava za podmlađivanje, koju je najbolje koristiti u kombinaciji sa još nekim metodama ulepšavanja/podmlađivanja, mezoterapijom na primer. Mikrooštećenja kože omogućavaju prodor mezoterapijskih preparata u odgovarajuće slojeve epiderma, čime se postiže fantastični lifting efekat. Ako se pravilno koristi, rizik od infekcije ne postoji, jer se rupice koje napravi drmaroler već posle nekoliko minuta zatvaraju.

Proveren recept za pozadinu bez mane

Potrebno je tri do sedam tretmana da bi se dobio željeni rezultat, iako poboljšanja mogu biti vidljiva odmah. Zato što su intenzivniji, razmak između dva tretmana kod dermatologa trebalo bi da bude oko mesec dana, a kod kuće mogu da se izvode dva-tri nedeljno. Kad dermaroler koristite sami, nemojte da “rolate” duže od dva minuta, a nakon toga najbolje je da nanesete neku kremu za umirivanje kože, serum ili preparat sa vitaminom C.

Dermatolog će vas posavetovati koliko nakon tretmana ne treba da se izlažete suncu, preporučljivo je do 48 sati, kao i da se ne šminkate. Ako se crvenilo koje se javi ne povuče posle jednog dana, obavezno posetite lekara. S obzirom na to da se dermarolerom koža oštećuje, stručnjaci veruju da uspeh tretmana zavisi isključivo od aparata i stručnosti prilikom rukovanja.

Između istine i mita: Povećanje usana

Ukoliko aparat nije sterilisan, može doći do raznih infekcija i zapaljenja kože. Na tržištu postoje dermaroleri koji se mogu nabaviti i za malo para, ali ne postoji dokaz da su prošli proces sterilizacije. Uz to, jedino aparati sa dužim iglicama izazivaju proizvodnju kolagena, ali njih treba da koristi isključivo stručno lice

Iako mehanizam delovanja dermarolera nije u potpunosti ispitan, potvrđeni su pozitivni rezultati u poboljšanju strukture kože i smanjenja ožiljaka kod brojnih ispitanika. Ova procedura stvorila je nove izraze u stručnoj literaturi kao što su kolagen indukciona terapija (CIT) i mikroperforacija.