Ispijanje vina podstiče rad "malih sivih ćelija"

Autor:

08.12.2017 18:06

Foto:

Foto:



Kad govorimo o aktivnostima ili namirnicama koje podstiču rad malih sivih ćelija, alkohol je sigurno poslednje što će nam pasti na pamet. Međutim, prema rečima neurologa sa Jejla, Gordona Šeparda, postoji alkohol koji u našem mozgu akrivira bolji rad mozga i podstiče logično razmišljanje!

Šepard tvrdi da ispijanje vina aktivira sivu masu u našem mozgu više nego slušanje muzike ili rešavanje matematičkih zadataka. On je istraživao vezu mozga i sposobnosti da se interpretira ukus vina, a svoje zaključke je objavio u knjizi "Neuroenologija: Kako mozak stvara ukus vina".

Samo ispijanje vina je kompleksan proces koji uključuje nekoliko različitih elemenata: način na koji ispijate vino iz čaše, način na koji se vaš jezik pomera, kako vaš nos reaguje na aromu vina, itd.

Šepard kaže da je njegovo istraživanje prevaziišlo samo analiziranje vina i u fokusu imalo one koji piju vino, prenosi N1 info.

- Nije stvar u tome da samo ispijete gutljaj vina i držite ga u ustima. "Pomeranje" vina u ustima i gutanje su vrlo kompleksne motoričke radnje - kaže on.

Mozak igra vrlo važnu ulogu u "dešifrovanju" ukusa vina. Šepard taj proces poredi s načinom na koji naše oči doživljavaju boje.

- Objekti koje promatramo nemaju boje. Stvar je u tome kako svetlost pada na njih i odbija se od njih. Kada svetlost "udari" u naše oči, ona aktivira sisteme u mozgu koji stvaraju boje. Slično tome, molekuli u vinu nemaju ukus sami od sebe, ali kad stimulišu mozak, on stvara taj ukus, isto kao što stvara i boje - objašnjava.

Maja Gašić

Autor