"Dobre" masnoće čuvaju zdravlje u zimskom periodu: Štite srce, regulišu hormone i jačaju kosti

Autor:

12.12.2017 10:09

Foto:

Foto:



Kad se radi o namirnicama bogatim mastima, većina nutricionista i zdravstvenih radnika će vam savetovati da ih izbegavate jer osim što goje, utiču na podizanje holesterola i triglicerida. Međutim postoje one  koje su bogate "dobrim" mastima, a koje u umerenim količinama imaju blagotvorno dejstvo na vaše zdravlje, pogotovo u zimskom periodu.

Žumance

Uvreženo je mišljenje da je belance daleko zdravije od žumanceta, ali to nije potpuna istina. Žumance je sadrži masnoće, ali je i neverovatni izvor vitamina A, B i selena. koji su našem telu neophodni.

Slanina

Visokokvalitetna slanina koja je dobijena od organski uzgojenog mesa puna je kolina, koji se pokazao kao saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti i nekih drugih hroničnih mentalnih bolesti. Uz to je dobar izvor različitih vitamina B kompleksa, kao i cinka. Ovi nutrijenti pomažu u proizvodnji serotonina koji smanjuje teskobu, kaže nutricionistkinja Ali Miller.

Puter

Iako se najšeće nalazi na "crnoj listi" kod većine nutricionista, istina je da je puter mnogo zdraviji izvor masnoće nego što se veruje, a posebno u poređenju sa margarinom. Mlečne masnoće koje ova namirnica sadrži poseduju veću koncentraciju vitamina K2 koji pomaže telu da iskoristi kalcijum na pravilan način.

Tamna čokolada

Istraživanja su pokazala da neke vrste čokolade mogu zaštititi srce. Potrebno je uneti 200 miligrama flavonoida da bi se poboljšala cirkulacija i unapredilo zdravlje srca, piše Punkufer.

Avokado

Avokado je hrana bogata oleinskom kiselinom i vlaknima koja uravnotežuju hormone u organizmu i pojačavaju probavu. Takođe se smatra odličnom hranom za oporavak nakon vežbanja jer sadrži kalijum. Osim toga, ova egzotična namirnica je puna i proteina koji su nam posebno potrebni kako bi nam energija u zimsku periodu bila na povoljnom nivou.

 

 

Maja Gašić

Autor