Prehlada i greške koje najčešće pravimo kada nas ona savlada

Autor:

12.12.2017 22:01

Foto:

Foto:



Vreme je prehlada i gripa, a onima s oslabljenim imunitetom to može doneti neugodne simptome.

Zato smo u pomoć pozvali otorinolaringologa koji nam otkriva koje su najveće greške koje pravimo, a koje usporavaju proces oporavka.

Oko 95 odsto upala grla uzrokuju virusi pa nema svrhe uzimati antibiotike. Virusi uzrokuju i neugodne simptome poput crvenog i otečenog grla. Ako se pojavi žuta sluz ili bele naslage, odnosno tačkice, verovatno se radi o bakterijskog infekciji.

Virus će pogoditi ceo respiratorni sistem i disajne puteve, a ne samo grlo. U oba slučaja potrebno je voditi računa o hidrataciji tela i izbegavati ispijanje alkoholnih pića, ali i kafe koja uzorkuje dehidraciju.

Grgoljenje slane vode pomaže kod upaljenog grla. Možete je pripremiti tako da dve kašicice soli stavite u pola litre vode i čuvate je u frižideru jer hladan deluje umirujuće. Za brzo uklanjanje boli u grlu dobro je koristiti anestetik za grlo u spreju.

Ako imate glavobolju ili temperaturu nemojte uzimati ibuprofen. To je jedna o češćih grešaka. Paracetamol je blaži za želudac od aspirina, a postoje dokazi da ibuprofen usporava reakciju imunološkog sistema.

Trebali biste se suzdržati i od govora, ali i od pušenja.

Deca mogu dehidrirati vrlo brzo, a ako temperatura potraje duže od 24 sata, obratite se lekaru. Upala grla prouzrukovana virusom obično ne traje duže od nedelju dana, alo ako potraje, posetite lekara.