Toplom čorbom protiv viška kilograma: Smršajte 7 kg do Nove godine

Autor:

18.12.2017 18:10

Foto:

Foto:



Tople čorbice svima prijaju u zimskom periodu, a ako još želite da se oslobodite viška kilograma, ovoj jelo je idealno za vas! Probajte brzu dijetu sa čorbom od povrća i oslabite i do sedam kilograma za samo sedam dana!

Postoji dosta zimskih dijeta koje obećavaju brz gubitak kilograma, ali je dijeta sa čorbom od povrća nudi i mnogo više. Uz ovaj režim ishrane ne samo da ćete za kratko vreme smršati od pet do sedam kilograma, već ćete i poboljšati svoje zdravlje!

Čega morate da se odreknete

Dijeta se bazira na svakodnevnom unosu zdrave i niskokalorične čorbe od povrća i smanjenom unosu namirnica bogatih mastima i ugljenim hidratima. Traje sedam dana, ali ukoliko želite da oslabite i više od optimalnih sedam kilograma, morate da napravite pauzu od najmanje dve nedelje pre nego što započnete novi ciklus. Jelovnik i nije posebno raznovrstan, ali utešno je što traje samo nedelju dana, a daje fantastične razultate. Ukoliko se odlučite za ovu dijetu, budite spremni na odricanje od alkohola, koji je strogo zabranjen. Takođe, nisu dozvoljena gazirana pića (čak ni dijetalna), majonez i kečap, prerađeni šećer... Od tečnosti je važno da se pije puno vode, a mogu i nezaslađeni čajevi i sokovi, kao i crna kafa (bez šećera i bez mleka). Jela se pripremaju dijetalno, što znači bez prženja i pohovanja!

Magična čorba

Čorba od povrća predstavlja osnovu ovog režima, a evo kako se priprema...

Namirnice: 1 ili 2 konzerve kuvanog paradajza (može i svež), 1 veza praziluka, ½ kg boranije, pileća kocka za supu, 1 veza celera, 1 kg šargarepe, 2 zelene paprike, po ukusu iseckanog belog luka

Priprema: Iseckati povrće na male i srednje komade, preliti vodom i kuvati na jakoj vatri 10 minuta. Smanjiti temperaturu, dodati ostatak namirnica kuvati dok povrće ne omekša. Po želji, prilikom kuvanja u čorbu može da se doda junetina, koju treba izvaditi kad je sve gotovo.

Svakog dana nova namirnica

Pored ove magične čorbe se svakog dana uvode još neke namirnice koje se takođe pripremaju dijetalno. Ukoliko vam se ne dopadne ono što vam je na jelovniku tog dana, za neke obroke postoji i zdrava zamena. Bitno je samo da često ne preterujete sa zamenama, da ne biste poremetili unos hranljivih materija koje su pažljivo izbalansirane u ovom jelovniku. Nakon trećeg dana bi već trebalo da oslabite 2-3 kg, a od četvrtog do šestog dana potrebno je da dnevno pijete i 1,5-2 l vode zbog povećanog unosa belančevina životinjskog porekla. Tako ćete sprečiti nakupljanje toksina koji se stvaraju procesom razgradnje ovih belančevina.

Evo šta ćete pored čorbe jesti u narednim danima:

1. dan – sve voće (osim banana), nezaslađen čaj, kafa i sok, voda

2. dan - sveže, konzervisano ili bareno povrće (preporučuje se lisnato zeleno povrće, a treba izbegavati mahunarke), nezaslađen čaj, kafa i sok, voda

3. dan – kombinacija voća i povrća (osim pečenog krompira), nezaslađen čaj, kafa i sok, voda

4. dan - banane i obrano mleko, nezaslađen čaj i kafa, 1,5-2 l vode

5. dan - odrezak kuvanog belog mesa ili pečenu, osrednju ribu uz zelenu salatu sa malo maslinovog ulja, nezaslađen čaj i kafa, 1,5-2 l vode

6. dan - povrće (bez pečenog krompira) i meso (junetina i jagnjetina), nezaslađen čaj i kafa, 1,5-2 l vode

7. dan - integralni pirinač, voće i povrće, nezaslađen čaj, kafa i sok, voda

Zašto deluje?

Jedan od sastojaka čorbe koja predstavlja sonovu ove dijete i provereno skida kilograme jeste paradajz, mala riznica vitamina C koji podiže nivo amino-kiselina zaslužnih za topljenje sala. Osim toga, pravilno raspoređeni obroci će vam pomoći da ubrzate metabolizam. Zahvaljujući vlaknima, koje sadrže sastojci čorbe i namirnice dozvoljene po jelovniku, uopšte nećete osećati glad. Uz ovu dijetu ćete rešiti problem usporenog metabolizma, kontrolisati glad, sprečiti prejedanje i istopiti masne naslage.

 

1. DAN

Doručak: čaj ili kafa, jabuke i kruške

Užina: voćni sok bez šećera

Ručak: čorba od povrća, jabuke

Užina: voćni sok bez šećera

Večera: čorba od povrća, kruške

* Zamena: Jabuku i krušku možete zameniti voćem po izboru (osim grožđa i banana), voće može biti kuvano ili konzervisano bez šećera.

2. DAN

Doručak: kafa

Užina: čaj

Ručak: čorba od povrća, kuvana blitva ili prokelj i zelena salata

Užina: čaj ili kafa

Večera: čorba od povrća, 200 g kuvanog krompira sa 10 g putera

* Zamena: Krompire s puterom možete zameniti sa 350 g pečuraka skuvanih sa 2 kašike maslinovog ulja.

3. DAN

Doručak: čaj ili kafa, kruške i ananas

Užina: voćni sok bez šećera

Ručak: čorba od povrća, sirova ili kuvana šargarepa

Užina: voćni sok bez šećera

Večera: čorba od povrća, zapečene paprike, patlidžani i tikvice

4. DAN

Doručak: kapućino pripremljen od 2 dl nemasnog mleka, banane

Užina: čaj ili kafa

Ručak: 2 dl nemasnog jogurta, 1 banana

Užina: čaj

Večera: čorba od povrća, frape pripremljen od 2 dl mleka i 1 banane

* Zamena: 2 dl jogurta možete zameniti sa 150 g posnog sira ili sa 120 g mocarele ili gorgonzole.

5. DAN

Doručak: kafa

Užina: čaj

Ručak: 300 g ribe kuvane na pari, paradajz

Užina: čaj

Večera: čorba od povrća, 200 g pečene ribe

* Zamena: 300 g kuvane ribe možete zameniti sa 300 g pečenih lignji ili sa 150 g tunjevine u vodi ili sa 100 g dimljenog lososa

6. DAN

Doručak: kafa

Užina: čaj

Ručak: 1-2 teleće šnicle na grilu, kuvane tikvice i zelena salata

Užina: čaj

Večera: čorba od povrća, 300-400 g pečene piletine bez kožice

* Zamena: Pečenu piletinu možete zameniti sa 250 g pečene ćuretine.

7. DAN

Doručak: kafa

Užina: voćni sok bez šećera

Ručak: 150 g integralnog pirinča s povrćem po želji, luk i šargarepa kuvana na pari

Užina: voćni sok bez šećera

Večera: čorba od povrća, barene tikvice i krastavac

* Zamena: Doručak možete obogatiti sa 2 kriške integralnog tosta premazanog sa 2 kašičice marmelade bez šećera, a 150 g pirinča možete zameniti sa 150 g integralne testenine.

Maja Gašić

Autor