Loša navika koja ostavlja ozbiljne posledice na zdravlje

Autor: Marija Milenković

05.09.2016 13:08

Foto:

Foto:Živimo u vremenu u kom je fizički izgled najbitniji. Stalno smo na meti kritika i ako naša tela ne odgovaraju nametnutim standardima,  osećamo se loše.

Naučnici sa univerziteta Buknel ovu pojavu nazivaju 'telesnim stidom' i ustanovili su da ona ne utiče samo na naše psihološko stanje, osećaj vrednosti i samopouzdanja, već izaziva osećaj društvene inferiornosti i na taj način uzrokuje zdravstvene probleme.

Rezultati istraživanja sprovedenog na velikoj grupi žena pokazalo je da su one koje imaju nizak osećaj samopouzdanja i stide se svog tela sklonije raznim infekcijama, bolovima i težim zdravstvenim problemima.

To ne iznenađuje s obzirom na to da je psihološko stanje direktno povezano s fizičkim zdravljem, ali ovo je prvi put da su stručnjaci ustanovili vezu između psihološkog stanja osoba  koje se osećaju loše zbog svog izgleda, prenosi Zadovoljna.hr.

Pouka koju treba izvući iz ovoga je jednostavna – svoje telo moramo voleti bez obzira na sve jer ćemo jedino tako moći održavati njegovo zdravlje.

Komentari. (0)

Loading