Med-savršenstvo prirode koje može da se kupi

Autor:

12.11.2016 16:25

Foto:

Foto:Med je najsavršeniji proizvod prirode jer se u njemu nalaze gotovo svi sastojci od kojih je izgrađen ljudski organizam. Zato je on obavezna namirnica u mnogim domaćinstvima, a pravilnom upotrebom ovaj sladak i gust sok postaje dragoceni lek.

Navikli smo da med najčešće uzimamo kada smo prehlađeni, zaboravljajući da njegova svojstva pomažu zdravlju i u mnogim drugim slučajevima. Takođe, važno je znati i kako se med pravilno koristi.

Ako uzimate med bez tečnosti, poželjno je da ga držite u ustima sve dok se ne otopi. Kada ga stavljate u čaj morate da pazite da napitak nije prevruć jer se na visokim temperaturama gube njegova lekovita svojstva.

Inače, zbog lake svarljivosti med trenutno vraća energiju, a dugotrajnim konzumiranjem osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.

Pored ovih poznatnih blagodeti meda, postoje i one manje poznate o kojima piše sajt "Dnevnik.hr" :

- Med je pravi melem za zaceljivanje posekotina i opekotina. Ako rana nije velika, stavite na nju malo meda i brže ce zaceliti.

- Olakšava mamurluk. Fruktoza ubrzava oksidaciju alkohola u jetri. Med sadrži približno jednake količine glukoze i fruktoze pa može da izazove takvu reakciju, odnosno da podstakne brže eliminisanje alkohola iz organizma. Stoga, kad sledeći put preterate sa pićem, pojedite dve-tri kašike meda.

- Može da pomogne u borbi protiv raka. Istraživanja na miševima su pokazala da neke vrste meda mogu da spreče rast ćelija raka. Međutim, još se sa sigurnošču ne zna da li je tako i kod ljudi. Ipak, nije naodmet i svakako neće škoditi da se med jede što češće.

- Slađi je od šećera. To znači da će manja količina meda dovoljno zasladiti napitak, a broj kalorija će biti manji.

- Sadrži antioksidanse. Što je med tamniji, sadrži više antioksidansa, prirodnih supstanci koje pomažu u obnovi oštećenih ćelija koje utiču na povećanje rizika od bolesti srca ili kancerogenih oboljenja. Dovoljna dnevna doza za dobro zdravlje je dve - tri kašičice meda ako uz to konzumirate i dovoljno voća i povrća.

Komentari. (0)

Loading