Grip vlada Srbijom, a evo kako da se zaštitite

Autor:

15.12.2016 10:12

Foto:

Foto:Poslednjih nedelja Srbijom vlada nova vrsta gripa, virus tipa A H3, koji je izuzetno jak i što bolesnicima najteže pada, dugo se leči. 

Najčešći simptomu su visoka temperatura u trajanju od po četiri i pet dana, intenzivan suvi (ali i produktivni kašalj) koji traje i do mesec dana, čak i kad je organizam pod antibioticima, malaksalost, slabost u mišićima, grlobolja, kijavica, glavobolja... 

Komplikacija koja se najčašće vezuje uz ovaj grip jeste zapaljene pluća, zato ga treba lečiti na vreme i javiti se lakaru već pri pojavi prvih simptoma.

Simptomi ovog novog, kako ga lekari zovu "mutiranog gripa" kreću vrlo rano, najčešće u vidu blaže prehlade propraćene zapušenim nosem, kašljucanjem... da bi visoka temperatura došla mnogo kasnije, čak i nakon nekoliko nedelja. Nisu pošteđeni ni oni koji su primili vakcinu protiv gripa, samo je kod njih oblik nešto blaži.

Kod epidemija gripa, zdravstveni radnici uvek savetuju održavanje higijene, izbegavanje zagušljivih prostorija i generalno zdrav stil života.

Ono što vi sami možete da uradite kako ne biste podlegli ovoj bolesti, jeste da ojačate imunitet, a to ćete postići šetnjom na svežem vazduhu, tuširanjem naizmenično toplom i hladnom vodom, ali ponajviše zdravom ishranom.

* Dakle, pojačajte unos hrane koja podiže imunitet, prvenstveno voće i povrće bogato vitaminom C. 

* Pijte dosta čajeva (posebno je dobra žalfija), jer oni fino oblažu grlo i štite ga od razmnožavanja bakterija, a preporučuje se i čaj od zove koji se pokazao kao odličan saveznik u borbi protiv gripa.

* Unosite probiotike, bilo kroz hranu poput mlečnih proizvoda, bilo kupovne u u vidu suplemenata koji će u vašoj crevnoj flori uravnotežiti bakterije, veoma važne za očuvanje zdravlja digestivnog sistema i probave. 

* Takođe, odlična sredstva za podizanje imuniteta su i ehinacea, zeleni čaj, kao i koštunjavo voće i semenke.

* Naravno, osnovo pravilo koje treba da poštujete jeste da izbegavate direktan kontakt sa zaraženima, čak i ako su pod terapijom antibioticima. 

SAVET PLUS:

Postoji veliki broj prirodnih lekova za podizanje imuniteta, a mi vam predlažemo jedan koji se pokazo kao vrlo delotvoran: pomešajte u istoj srazmeri mlevene kurkumu, cimet, đumbir i karanfilić. Svakog jutra na prazan stomak razmutiti kašiku ove mešavine u malo vode uz dodatak par kapi maslinovog ulja i popijte!

 

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading