Moć eteričnih ulja: Podstiču cirkulaciju, brišu bore i ublažavaju reumu

Autor:

16.12.2016 10:41

Foto:

Foto:



Od davnina su poznata lekovita svojstva eteričnih ulja. Ona podjednako deluju na telo i duh, a u zavisnosti od biljne esencije, mogu delovati antibakterijski, antivirusno, umirujuće, energetski... Koriste se u razne svrhe -  za masaže, aromatične kupke, inhaliranje, kao sredstvo za ispiranje grla, za osvežavanje prostorija...

Ulje pačulija

Poreklom iz Indije, ovo ulje ima poseban, jak egzotičan miris. Poznato je njegovo antibakterijsko i antiseptičko dejstvo, pa se primenjuje kod crvenila, upala, oštećene kože i protiv stvaranja bora. Vrlo često, ulje pačulija se dodaje kremama za negu zrele i oštećene kože, a smatra se da ima i afrodizijačko dejstvo.

Ulje pomorandže

Ovo ulje osvežavajućeg mirisa odlično se meša sa gotovo svim drugim uljima jer oplemenjuje njihov miris. Prisutno je u aromaterapijskim uljima za uklanjanje celulita, jer potpomaže eliminaciju razgrađenih materija u organizmu prilikom procesa razmene materija pod kožom. Osim toga, ulje pomorandže regeneriše ćelije kože i preporučuje se za negu suve kože.

Ulje ruzmarina

Ima antibakterijsko i antiseptičko dejstvo. Stimuliše limfni sistem, podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, pospešuje razmenu materija u tkivima i time ublažava bolove u mišićima i zglobovima. Osim toga, eterično ulje ruzmarina podstiče rast kose i često se koristi za negu masne i oštećene kose.

Ulje anisa

Ovo ulje slatkastog mirisa preporučuje se protiv problema sa želucem, nadimanjem, gasovima i kod prehlade. U većim dozama smiruje i usporava cirkulaciju, a u manjim je pospešuje (i tako pomaže kod uklanjanja celulita) i oslobađa od reumatskih i artritičnih bolova. Deluje kao regulator menstrualnog ciklusa i stimuliše rad nervnog sistema zbog čega je mozak aktivniji i budniji.

Borovo ulje

Unutrašnjom upotrebom i pri inhalaciji smanjuje izlučivanje bronhijalnih žlezda i deluje antiseptički. Zbog toga se njegova primena naročito preporučuje kod infekcija disajnih puteva, astme i bronhitisa. Koristi se i za masažu zglobova i mišića. A, u kombinaciji s eteričnim uljem eukaliptusa pojačava mu se dejstvo.

Ulje nerolija

Ovo ulje koje se dobija iz cvetova gorke narandže neguje i sprečava iritacije, umiruje suvu i ispucalu kožu, a istovremeno ubrzava rast ćelija, jača kapilare, pomaže snižavanju povišenog krvnog pritiska i pospešuje probavu. Osim toga, ima umirujuće dejstvo, pomaže pri nesanici, osećaju depresije...

Ružino ulje

Da bi se dobio jedan kilogram ružinog ulja potrebno je 4 tone latica i zbog toga je ovo ulje izuzetno skupo. Koristi se kao antiseptik u terapiji bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija otpornih na dejstvo antibiotika, a posebno kod kožnih infekcija. Osim toga, snižava krvni pritisak, reguliše rad srca i poboljšava cirkulaciju. U kozmetici se koristi u borbi protiv starenja kože i stvaranja bora.

Limunovo ulje

Zbog izuzetno osvežavajuće arome, ovo ulje je odlično sredstvo za neutralisanje neprijatnih mirisa, kao i mirisa duvana u prostorijama. Deluje antiseptički na disajne organe i kožu i poboljšava koncetraciju i umne sposobnosti pri psihičkom zamoru. Razređeno eterično limunovo ulje ima blagotvorno dejstvo na masnu kožu i kosu.

Lavandino ulje

Zbog toga što se dobro meša sa drugim eteričnim uljima, lavandina esencija je nezaobilazan sastojak mirisnih mešavina i parfema. Ulje ove biljke ima umirujuće dejstvo, opušta psihu i ublažava emocionalnu napetost. Odličan je antiseptik i koristi se u lečenju problema kože: akni, ćelavosti, opekotina, konjuktivitisa, dermatitisa, ekcema...

Ulje žalfije

Ovo ulje je odlično sredstvo za osvežavanje prostorija. Pokazalo se da efektno deluje na poboljšanje koncetracije kod velikih psihičkih napora, a posebno u kombinaciji sa nanom, limunom ili ruzmarinom. Osim toga, stimuliše organizam, umanjuje krvarenje, ublažava upale disajnih organa i grla, deluje kod upale desni i afti. U kozmetici se koristi za negu masne kože i kose.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading