Odmorite od Fejsbuka i budite srećniji

Autor:

24.12.2016 22:31

Foto:

Foto:



Rezultati istraživanja Univerziteta u Kopenhagenu objavljeni su u izveštaju koji sugeriše korisnicima jedne od najpopularnijih društvenih mreža da ugase svoje profile, jer ih pauza od „Fejsbuka“ može učiniti srećnijim i manje zavidnim.

Istraživači iz Danske otkrili su da nas Fejsbuk čini nesrećnim a zavidne osobe pogotovo čini depresivnim.

Rezultati istraživanja pokazuju da su korisnici koji su napravili sedmodnevnu pauzu od društvenih medija bili mnogo zadovoljniji svojim životom.

Univerzitet u Kopenhagenu sproveo je istraživanje koje je uključilo 1.095 osoba koje svakodnevno koriste Fejsbuk. Polovina ispitanika nije imala pristup Fejsbuku sedam dana, a polovina je posećivala tu mrežu kao i pre eksperimenta.

- Ljudi dnevno provode sate i sate na Fejsbuku. Činjenica je da smo povezaniji nego ikad pre, ali da li je to dobro za nas? - napisao je Morten Tromholt, autor studije.

Sudeći prema novoj studiji odgovor je „ne“. Društvena mreža Fejsbuk „bombarduje“ nas vestima drugih ljudi, a te informacije nas mogu učiniti nesrećnim, jer upoređivanje sa drugima najčešće budi osećaj nezadovoljstva.

To su pokazali i rezultati studije. Korisnici koji nisu koristili Fejsbuk sedam dana osećali su se bolje, ističući da im je bilo lakše da se koncentrišu na druge stvari i da su više razgovarali sa osobama iz okruženja, dok je 55 odsto njih priznalo da nisu pod stresom.

Korisnici društvenih mreža, posebno Fejsbuka i Instagrama, često se trude da se prikažu u najboljem izdanju, zbog čega drugi korisnici stvaraju pogrešnu sliku jer vide samo jednu stranu njihovog života.

Danski institut želi da sprovede i dugotrajnije istraživanje, ali nisu sigurni koliko bi volontera pristalo na godinu dana bez Fejsbuka.

Komentari. (0)

Loading