Praznici u načelu važe za dane bliskosti, jer pozivaju na ljubav, slogu i mir. Oni su, ujedno i period kada parovi najviše razmišljaju o raskidu i kada najčešće raskidaju veze. Studija u kojoj je učestvovalo 3.000 Britanaca je pokazala da se partneri intenzivno svađaju baš u decembru i januaru.

Foto: Profimedia

Tačno 20 odsto anketiranih je priznalo da ozbiljno razmišlja o prekidu, dok je isto toliko njih bilo sigurno da su odbrojani dani njihovoj ljubavi. Mučile su ih brige o novcu, mnogo obaveza i nemogućnost dogovora u vezi sa osnovnim životnim stvarima, pa i u vezi sa kićenjem jelke i porodičnim ručkovima. Sve je to bilo okidač za izraženu netrpeljivost u svečanim danima.

Ovu pojavu je 1955. godine detektovao dr Džejms P. Ketel, označivši je kao "praznični sindrom". On je u vreme Božića i Nove godine posmatrao ponašanje parova, uočivši da je baš tada veliki broj njegovih pacijenata postao anksiozan, melanholičan i depresivan. U Americi se taj fenomen naziva "ostavljanje ćurke", jer je prepoznat oko Dana zahvalnosti, kada se takođe parovi intenzivno razilaze. (Novosti)

Komentari (0)

Loading