10 namirnica bogatih vitaminom C

Autor:

22.09.2018 13:00

Foto:

Foto:



Ukoliko su vam dosadili pomorandže i limun, probajte sa egzotičnim voćem i dobro poznatim domaćim povrćem - važno je da svakodnevno unesete 75 miligrama ovog životno važnog nutrijenta

Podignite ruku ako na pomen pomorandži i limuna počinjete da se mrštite, dosadili su vam citrusi i rado biste taj rudnik vitamina C zamenili drugim namirnicama, takođe bogatim ovim esencijalnim nutrijentom.

Vitamin C je zaista neophodan za zdrav život. Ne samo da pomaže kod prehlade i gripa i ublažava njihove simptome već i sprečava stvaranje lošeg holesterola, a delotvoran je i kao preventiva kod nekih vrsta tumora. Tako tvrdi Liz Veinandi, registrovani dijetetičar iz Ohaja (The Ohio State University Vexner Medical), i dodaje: “Vitamin C jača imuni sistem i veoma je važan antioksidans. Dnevno bi trebalo uneti 75 miligrama ovog vitamina, i to pre svega iz svežeg voća i povrća.” Činjenica je da je to najlakše uraditi tako što ćemo pojesti jednu pomorandžu srednje veličine, jer ona ima 70 miligrama vitamina C, ali ukoliko vam je muka od citrusa, možete u svoj jelovnik da uvrstite i sledeće namirnice.

1. Crvena paprika

Ovo povrće živopisne boje ukusno je i sveže, a sadrži vrlo malo kalorija. Jedna šolja iseckanih crvenih paprika sadrži 95 miligrama vitamina C, 19 kalorija, 0 g masti, 3 mg natrijuma, 4 g ugljenih hidrata, 3 g šećera, 2 g vlakana, 1 g proteina.

2. Papaja

Šoljica iseckanog ploda ovog egzotičnog voća koje je bogat izvor vitamina A, sadrži impresivnih 88 miligrama vitamina C, 62 kalorije, 0,4 g masti, 12 mg natrijuma, 16 g ugljenih hidrata, 11 g šećera, 3 g vlakana, 0,7 g proteina.

3. Guava

Osim što je najbolja asocijacija na leto, ovo tropsko voće je pravi rudnik vitamina C - u jednoj šolji iseckane guave ima neverovatnih 377 miligrama vitamina C, što je pet puta više od preporučenog dnevnog unosa. Ta količina guave sadrži i 112 kalorija, 2 g masti, 3 mg natrijuma, 24 g ugljenih hidrata, 15 g šećera, 9 g vlakana, 4 g proteina.

4. Brokoli

Ovo povrće bi trebalo jesti ne samo zato što sadrži 81 miligram vitamina C - u jednoj šolji iseckanog brokolija - već i zato što je odličan izvor proteina. Odnosno, u toj istoj količini brokolija krije se skoro tri grama proteina, 31 kalorija, 0 g masti, 30 mg natrijuma, 6 g ugljenih hidrata, 2 g šećera, 2 g vlakana, 3 g proteina.

5. Jagode

U jednoj šolji jagoda ima 98 miligrama vitamina C, 53 kalorije, 0,5 g masti, 2 mg natrijuma, 13 g ugljenih hidrata, 8 g šećera, 3 g vlakana, 1 g proteina.

6. Žuti kivi

Odmah ih kupite ako ih vidite u našim radnjama, jer ove žute lepotice sadrže 130 miligrama vitamina C po plodu - dvaput više nego što imaju njihove zelene rođake. Osim vitamina C, jedan žuti kivi sadrži 51 kaloriju, 0 g masti, 2 mg natrijuma, 13 g ugljenih hidrata, 10 g šećera, 1 g vlakana, 1 g proteina.

7. Zelena ljuta papričica

Istraživanja su pokazala da bi trebalo jesti ljuto, jer je to dobro za metabolizam. A samo jedna zelena ljuta papričica poseduje neverovatnih 109 miligrama vitamina C. Plus: 18 kalorija, 0 g masti, 3 mg natrijuma, 4 g ugljenih hidrata, 2 g šećera, 1 g vlakana, 1 g proteina.

8. Keleraba

Keleraba je odlična kad se jede sirova, s malo soli. Jedna šolja iseckane kelerabe sadrži 84 miligrama vitamina C, 36 kalorija, 0 g masti, 27 mg natrijuma, 8 g ugljenih hidrata, 4 g šećera, 5 g vlakana, 2 g proteina.

9. Zelena slačica

Nutricionisti i dijetetičari savetuju da bi trebalo što češće jesti različite oblike zdravih namirnica, pa uz klasičan senf, preporučuju i biljku slačicu, od koje se on pravi. Postoje razne vrste - bela, crna i zelena - a u ovoj poslednjoj u količini od dve šolje ima 78 miligrama vitamina C, 30 kalorija, 0 g masti, 22 mg natrijuma, 5 g ugljenih hidrata, 1 g šećera, 4 g vlakana, 3 g proteina.

10. Ananas

Ne samo da je ukusan i bogat izvor mangana, koji pomaže u izgradnji kostiju i odličan je za metabolizam, već jedna šolja ananasa sadrži 79 miligrama vitamina C, 82 kalorije, 0 g masti, 2 mg natrijuma, 22 g ugljenih hidrata, 16 g šećera, 2 g vlakana, 1 g proteina.

Maja Gašić

Autor