Lice

Rešite se dlačica na licu jednom za sva vremena, evo i kako

Autor:

18.03.2023 16:00

Foto: Photo by ph.galtri from Pexels

Foto: Photo by ph.galtri from Pexels

Umeju da poljujaju samopouzdanje, pokvare šminku i često ne izgledaju ženstveno, ali dlačice na licu možete ukloniti kako vas ne bi mučile, evo i kako



Sve žene imaju dlačice na licu i one su u većoj ili manjoj meri potpuno normalne. Ipak, ponekad mogu biti znak da se nešto dešava u vašem telu i zahtevaju lečenje. Saznajte šta može biti uzrok i kako da ih se rešite.

Šta uzrokuje dlačice na licu?

Žene mogu imati dlačice na licu iz više razloga, uključujući genetiku, menopauzu i hormonski disbalans.

Menopauza može uzrokovati više dlačica jer vaše telo u ovom periodu proizvodi manje estrogena. To smanjuje odnos estrogena i testosterona u telu, zbog čega vam, između ostalog, dlačice mogu više rasti. Slično tome, žene sa hormonskim disbalansom kao što je sindrom policističnih jajnika (PCOS) takođe mogu doživeti rast dlačica na licu.

Osim toga, endokrini poremećaj hirzutizam karakteriše se prekormernim rastom dlačica na regijama gde obično raste kod muškaraca. Tu spadaju uglavnom brada, grudi, leđa i donji deo stomaka.

Pročitajte Grešite svakodnevno - Zbog ovoga vam koža brže stari, obratite pažnju

Photo by Shiny Diamond from Pexels

 

Kako zaustaviti rast dlaka na licu?

Da biste sprečili dlačice na bradi, pre svega važno je da saznate šta ih izaziva. Vaš lekar može da uradi test na različita stanja kako bi pronašao uzrok. To uključuje PCOS, probleme sa štitnom žlezdom, probleme sa nadbubrežnim žlezdama i neželjene efekte lekova. Jedino tako ih se možete u potpunosti rešiti. U nastavku su i neki drugi efikasni načini:

Oralna terapija

Spironolakton je lek koji može pomoći u sprečavanju rasta dlaka na licu. Da bi bio efikasan dugoročno, spironolakton se mora uzimati redovno. Ovo je lek za krvni pritisak za koji je primećeno da smanjuje rast dlačica na licu, a povećava rast kose. Pre upotrebe, obavezno se posavetujte sa lekarom piše Lepota & zdravlje.

Pinceta, depilacija ili brijanje

Ako tražite način da privremeno uklonite dlačice bez lekova, ovo je dobro rešenje i vrlo je jeftino. Nažalost, moraćete ponavljati postupak da biste održali rezultat. Za oštre i debele dlake je najbolje da koristite pincetu. Depilacija će pružiti dugotrajniji efekat glatke kože u odnosu na brijač. Ipak, brijanje je najjednostavnije i najbezbolnije. Imajte na umu da postoje neki mogući neželjeni efekti kada koristite ove metode, kao što su iritacija kože, urasle dlake i flekice.

Pročitajte Stanje zuba i zagrižaj dokazano utiču na nastanak bora, evo i kako

Photo by Shiny Diamond from Pexels

 

Depil kreme za dlačice na licu

Kreme za depilaciju su još jedna opcija ako želite da se rešite dlačica na licu bez recepta. Ovi proizvodi deluju tako što razlažu proteine u dlakama tako da se istanji i rastvara. Važno je da koristite ove kreme prema uputstvu: one mogu izazvati opekotine i druge neželjene efekte.

lekove protiv akni na recept ili imate istoriju keloidnih ožiljaka, savetuje se da ne uklanjate dlačice laserom.

I za kraj, šta je najbolje rešenje protiv dlačica na licu?

To zavisi od vas i tačnog uzroka pojačane maljavosti na licu. Mnogo će lakše biti da otkrijete šta ih izaziva, a onda da „sasečete“ problem u korenu.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading