Nega ruku

Nežne ruke tokom zime?! Ništa lakše uz ove trikove

Autor:

25.01.2023 16:57

Foto: Photo by boram kim on Unsplash

Foto: Photo by boram kim on Unsplash

Perutanje kože uz ove trikove biće prošlost, imajte nežne ruke i tokom zime



Hladno vreme, vetar i ostale vremenske nepogode mogu ostaviti traga na koži, ali uz odgovarajuću negu nećete imati razloga za brigu. Ukoliko vam je koža ruku toliko suva da je počela da se peruta, ovo je prva pomoć koja vam treba.

Pročitajte Rešite se tamnih podočnjaka uz pomoć ovog sjajnog sastojka za manje od 100 dinara

Photo by freestocks on Unsplash

 

Osnovni razlog za perutanje kože je odbacivanje viška mrtvih ć́elija. Ali, zašto nam se ovo događa toliko snažno, iznenada i zašto baš zimi?

Razlozi za ljuštenje ruku mogu biti: nedovoljna hidratacija kože ruku, avitaminoza, suva koža, rad sa agresivnim supstancama, oštra klima (vetar, mraz, itd.).

Ponekad je dovoljno da promenite sapun za ruke ili kremu i da nabavite onaj koji sadrži vitamine A i D. Ako imate sreće ovo će vam pomoći da vratite kožu u prvobitno stanje. Ali, šta kada je koža toliko suva da ni ovo ne pomaže?

Pročitajte Zaboravite na bore - Uz trik Dženifer Lopez i vi ćete vratiti sat unazad

Photo by ian dooley on Unsplash

 

Da li je perutanje ruku razlog za brigu?

Ako je ljuštenje veoma jako, praćeno svrabom, crvenilom i temperaturom, takvi znači mogu ukazivati na ekcem. Kada se pojavi psorijaza, koja pogađa ne samo kožu, već i zglobove, mogu se pojaviti sledeći simptomi: jako perutanje prstiju, pojavljivanje konveksnih ružičastih formacija, jak svrab, izrasline su prekrivene belom pokoricom.

Ako se ovi simptomi pojave, odmah se obratite lekaru.

Photo by Ornella Binni on Unsplash

 

Ključno pitanje je kako oporaviti suve ruke zimi?

Ako je, ipak, ljuštenje kože izazvano nepravilnom negom ili agresivnim okruženjem, možete pokušati sami da oporavite kožu. Evo nekoliko metoda prve pomoći:

Kako piše "Lepota i zdravlje", prva stvar koju treba da uradite je da uklonite mrtve ćelije kože pilingom. Nakon procedure, potrebno je podmazati ruke hranljivom kremom.

Noću namažite ruke bogatom kremom koja sadrži vitamin A i stavite pamučne rukavice. Dobra ideja je i nanošenje vazelina.

Pročitajte Kako da smršate, a da sačuvate veličinu grudi?

Photo by Nati Melynchuk on Unsplah

 

Promenite svoj uobičajeni sapun – neka mu Ph bude manji i neka sadrži hidratantne sastojke.

Noću navlažite kožu ruku uljima: badem, breskva ili maslina. Ulje od semena grožđa će pomoći u ublažavanju crvenila. Lagano utrljajte ulje 5-7 minuta, masirajući kožu, a zatim je preporučljivo nositi pamučne rukavice.

Promenite ishranu


Često, ruke su nam zimi podložne sušenju i zbog promena u ishrani. Da biste nahranili kožu iznutra, pokušajte da ishranu obogatite sledećim sastojcima: povrće i voće, žitarice, mlečni proizvodi i mlečni proizvodi, orasi, riba, jetra, jaja, bobice.

Pročitajte Prelepe lokne Mirke Vasiljević možete napraviti samo jednim potezom, bez figara, presa i ostalih alatki

Photo by Christin Hume on Unsplah

 

Da bi koža ruku i prstiju uvek bila savršena, važne su tri elementa nege: čišćenje, vlaženje i hranjenje. Ako se, poštujući sva pravila, prsti i dalje ljušte, potrebno je da se obratite dermatologu.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading