Zdravlje

6 trikova da izbegnete prehladu: Zahvaljujući ovome virusi nemaju šanse!

Autor:

13.12.2022 12:21

Foto:

Foto:

Zima je na pomolu, a sa njom u paketu stižu i virusi. Kako biste uživali u čarima predstojećih praznika, donosimo vam 6 načina kako da izbegnete prehladu



Stiglo je hladno vreme, a sa njim i sezona prehlada. Virusi vrebaju na svakom koraku, a jedini način da se zaštitite od njih je da ojačate svoj imunitet. Ako se pitate kako, mi imamo odgovore.

Dobri stari đumbir

Moć đumbira naširoko je poznata, kao i to da može da učini čuda za vaš imuni sistem. Najbolje je kupiti svež đumbir, iseći ga na kriške i kuvati pola sata. Ukoliko vam ne prija ljut ukus, možete dodati malo meda koji je takođe dobar prijatelj imunitetu.

Unsplash

 

Zdrava ishrana

Kako bi se odbranili od prehlade, vašem telu je potreban miks nutrijenata koje se nalaze u raznim namirnicama. Idealan jelovnik bi trebalo da uključuje obroke od svežeg povrća (tako ćete znati šta je tačno u hrani koju jedete). Osim toga, ako se hranite zdravo neće vam biti potrebna dijeta kako biste izgledali sjajno u novogodišnjoj noći.

Photo by Anh Nguyen on Unsplash

 

Tuširanje toplom pa hladnom vodom naizmenično

Temperaturni šok kada dok se naizmenično tuširate toplom pa hladnom vodom je pravi trening za krvne sudove. Prelazak sa hladne na toplu vodu čini telo otpornijim na prehladu, samo važno je da uvek počinjete toplom, a završavate hladnom vodom.

Hannah Xu Unsplash

 

Više Vitamina D

Jesen i zima nose oblačno vreme koje ne samo da utiče na raspoloženje, već i na imunitet.

Stoga nastojte da unosite suplemente sa Vitaminom D, ali i kad god je to moguće boravite u prirodi i potrudite se da uhvatite svaki sunčev zrak.

Daoudi Aissa Unsplash

 

Dovoljno sna

San okrepljuje, to je zlatno pravilo. Zato pružite svom telu dovoljno sna kako bi vam ono zauzvrat pružilo otpornost. Između 7 i 9 sati bi bilo idealno jer tokom sna imuni sistem radi punom parom.

Bruce Mars Unsplash

 

Ne zaboravite da pijete dosta vode

Odrasla osoba bi trebalo da unosi 2 litra vode dnevno, pogotovu zimi kada ste izloženi vrućem vazduhu od grejanja, gde patogeni mogu lako napasti organizam. Voda ili čaj će vam biti dobar saveznik u borbi protiv prehlade.

Jacek Dulag Unsplash

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading