U carstvu Male sirene: Hranljive alge za lepotu i mladolik izgled


Bogate hranljivim materijama i mineralima koji gode celom organizmu, a prvenstveno koži jer se kao antioksidansi uspešno bore protiv svih znakova starenja, alge iz okeanskih dubina omiljeni su sastojak kozmetičkih tretmana i proizvoda za negu

Crvene, zelene i smeđe alge, poznatije kao morska trava, među najtraženijim su namirnicama na svetu. Poznati kuvar Džejmi Oliver doprineo je njihovoj popularnosti kada je 2015. izjavio da je upravo zahvaljujući ovoj superhrani uspeo da smrša 13 kilograma. Razne studije pokazale su da unos morske trave može da zameni od sedam do deset porcija voća i povrća, te da je ona jedan od razloga zašto su Japanci najdugovečniji ljudi na svetu.

Bogata mineralima, vitaminima (redak je izvor vitamina B12) i esencijalnim aminokiselinama, morska trava je odlična hrana za zdravlje, koja ne goji – u 100 g sirove trave ima svega 26 kalorija. Ona snižava krvni pritisak i smanjuje šećer u krvi, detoksikuje organizam i poboljšava ten. Samo jedan list nori alge sadrži više omega ulja nego avokado, a zahvaljujući omega-3 kiselinama dobra je za smirivanje upala, nestanak akni i raznih kožnih problema.

Dobro je jesti ih, ali alge još bolje rade posao kao sastojak u kremama i maskama za lice. Kao antioksidans ubrzavaju regeneraciju ćelija i mikrocirkulaciju, ublažavaju prve znakove starenja, hidriraju, poboljšavaju teksturu kože, odnosno njen celokupni imunitet. Maske od algi najbolje deluju kad su tople i uglavnom se koriste kao antiejdž tretmani koji zatežu kožu i smanjuju bore na licu, vratu i dekolteu.

Autor: Gloria magazin/ Jelena Milinčić
Foto: Guliver/ Getty images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi