Moćni molekuli: Antioksidansi štite kožu i popravljaju oštećenja

Autor:

21.08.2019 14:15

Foto:

Foto:



Najbolje oružje protiv slobodnih radikala jesu antioksidansi i oni se u poslednje vreme sve češće upotrebljavaju u bjuti industriji, jer popravljaju razna oštećenja na koži i štite je, ali i čuvaju kozmetički proizvod od kvarenja

Veruje se da razni poremećaji i oboljenja kože javljaju kao direktna posledica oksidativnog stresa koji nastaje kad postoji neravnoteža između stvaranja slobodnih radikala i njihovog neutralisanja od strane antioksidativne zaštite organizma. Isti procesi uslovljavaju i starenje.

Iako se stvaraju spontano, na razvoj slobodnih radikala mogu da utiču sunčevo zračenje, radijacija, aerozagađenja, bakterije i virusi, nezdrava ishrana, manjak sna, pušenje, psihofizički stres. Antioksidansi onemogućavaju stvaranje novih slobodnih radikala, neutrališu one koji već postoje i popravljaju oštećenja na ćelijama nastala njihovim delovanjem. Zbog toga je važno važno unositi antioksidanse kroz ishranu, posebno nakon dvadesete godine života, ali i spolja, jer koža, kao najveći organ na telu, predstavlja prvu liniju odbrane organizma od štetnih činilaca iz okoline.

Slobodni radikali mogu prouzrokovati razne iritacije i oštećenja, zbog čega koža gubi čvrstinu i elastičnost i ubrzano stari. Iz tog razloga je upotreba antioksidansa u kozmetičkim preparatima sve učestalija. Pored osnovne funkcije - da sprečavaju nastanak oksidativnog stresa, oni i čuvaju stabilnost proizvoda za negu jer sprečavaju oksidaciju lipida (biljnih i mineralnih ulja), mirisa i sirovina koje u reakciji sa kiseonikom deluju na kvarljivost preparata. U kozmetičkoj industriji se najčešće koriste sledeći antioksidansi: askorbinska kiselina (vitamin C), tokoferol (vitamin E), karotenoidi - beta-karoten i likopen, koenzim Q 10 i polifenoli koji se nalaze u biljkama, a pokazali su značajne pozitivne efekte za kožu. Najpoznatiji polifenoli dobijaju se iz zelenog čaja, nara i grožđa.

Maja Gašić

Autor