Iz kraljevskih vrtova: Ruža - za mladalački izgled, opuštanje i lepotu

Autor:

03.09.2019 16:00

Foto:

Foto:U stanju da opusti i smiri psihu, regeneriše kožu i sačuva mladalački izgled, uz to i da deluje kao afrodizijak, ruža je najpopularniji cvet na svetu koji podjednako vole kozmetička industrija i žene

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Organic Rosehip Oil Skincare (@rosehipplus) дана 25. Авг 2017. у 5:10 PDT

Sa više od trideset hiljada sorti, ruža se širom sveta gaji zbog predivnog mirisa i elegantnog izgleda. Danas je neophodan sastojak u kozmetičkoj industriji, medicini i kulinarstvu. Kraljica cvetova poseduje hranljive komponente koje mogu delovati antistresno, antibakterijski i antiseptično. Neguje i umiruje sve tipove kože. Najčešće se koristi u parfemima, od nje se dobijaju ružina voda i ulje, ali se njen ekstrakt stavlja i u kreme, losione, mleka i sredstva za tuširanje.

Ako vam se čini da su proizvodi od ruže skupi, znajte da je to s razlogom. Uprkos razvoju tehnologije, cvetovi se beru u određeno doba godine i dana, i to ručno. Pupoljci ne smeju biti ni potpuno zatvoreni ni potpuno otvoreni, a moraju se otkinuti pre zore, kada je koncentracija ulja u njima najveća. Za jedan litar ružinog ulja, koje otklanja napetost i stres, pomaže kod glavobolje i nesanice i moćan je afrodizijak, potrebno je od četiri do pet tona latica.

Originalno pakovanje šminke: Iznenađenje u kesi vredno 55 dolara (foto)

Najcenjenija je ruža iz Damaska, zbog intenzivnog mirisa i blagotvornog učinka na kožu, a jedan od najvećih proizvođača ružinog ulja je Bugarska, tačnije njena čuvena Dolina ruža koja se nalazi pored grada Kazanlak. Tamo se kultiviše bugarska ruža ili Rosa damascena, koju posebno vole parfimeri. Dalje, one se gaje u Turskoj, Iranu i Maroku. Francuska i njen južni deo Provanse predstavljaju meku parfimera, sa sedištem u Grasu. Tu se uzgaja francuska ruža, Rose de mai.

Ružino ulje dobija se putem parne destilacije svežih ružinih latica. Pakuje se u male bočice, zbog visoke cene, a one su od tamnog stakla koje štiti sadržaj od svetlosti. Ovo ulje je čest sastojak krema za negu lica i predeo oko očiju jer čuva mladalački izgled.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Organic Rosehip Oil Skincare (@rosehipplus) дана 16. Јул 2017. у 3:56 PDT

Novi serum na bazi voćnih kiselina: Moćni saveznik u borbi protiv bora (foto)

Tokom procesa destilacije, pored ulja, nastaje i ružin hidrolat, ružina vodica. Odlična za hidrataciju, uglavnom se koristi kao tonik za čišćenje lica. Ružine latice sadrže vitamine A, C i E, prirodne kiseline, bioflavonoide. Osim latica, u kozmetici se upotrebljavaju i drugi delovi biljke. Iz semenki ploda dobija se ulje koje se stavlja u mleka za revitalizaciju i hidrataciju kože.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели FARSÁLI - Beauty with Benefits (@farsalicare) дана 7. Феб 2019. у 6:04 PST

Ruža se ne nalazi u kremama samo zbog svog učinka, već i zbog toga što senzualno miriše. Parfimeri je koriste vekovima, a ako vam je njen miris previše napadan, probajte gelove za tuširanje ili mleka za telo koji je sadrže. Popularne su i kreme za ruke sa njenim ekstraktom.