Posle nekoliko pranja boja kose vam izgleda očajno? Evo gde grešite

Autor: Lana Dedić

07.01.2021 20:30

Foto: Izvor:Gloria.rs, Foto:Wackerhausen/Getty via Guliver

Foto: Izvor:Gloria.rs, Foto:Wackerhausen/Getty via GuliverSve dame koje se farbaju znaju koliko je održavanje farbane kose ponekad zahtevno. To je posebno primetno ako ste se odlučili za neku ekscentričnu boju ili onu koja je drastično drugačija od vaše prirodne. Boja kose postaje manje intezivna nakon nekoliko pranja, što se dodatno primećuje uz korišćenje prese ili feniranje.

Kako da boja ostane lepa i sjajna što je moguće duže? Primenite nekoliko caka i izbegnite greške koje vas koštaju super frizure.

Održavanje farbane kose

Ključna je temperatura vode
Da li ste znali da je nakon farbanja kose najvažnija temperatura vode kojom je perete? Kutikula, spoljašnji deo dlake, upija boju, pa prilikom pranja kose vrućom vodom postoji opasnost da se ona otvori i da se vrlo brzo promeni postojeća nijansa (ispere se). Najbolje je da obojenu kosu perete mlakom ili (još bolje) hladnom vodom. To će uspešno zadržati kutikulu zatvorenom - što znači da će boja duže trajati. (Pročitaj: Ponovo u kosi – šnale sa cirkonima)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cabelos Coloridos (@blogcabeloscoloridos)

Prečesto perete kosu
Teško vam je da perete kosu hladnom vodom? Smanjite učestalost pranja i koristite mlaku vodu. Ako je vaša nijansa svetlija, pokušajte ređe da je perete kako biste mogli duže da uživate u raskošnoj boji. Ako je kosa u toplim tonovima - roze, narandžasta ili crvena, pranje kose svedite na jednom nedeljno. Počnite da koristite šampon za suvo pranje kose s vremena na vreme. (Pročitaj: Ove slavne dame su dokaz da je život u pedesetim fenomenalan)

Takođe, ako je kutikula dlake jako oštećena (npr. zbog izbeljivanja kose), ona brže gubi boju. Zato je veoma važno da negujete kosu!

Koristite pogrešne proizvode
Neki proizvodi sadrže hemikalije koje uspešno čiste kosu, ali deluju i protiv pigmenata. Zato, vredi ulagati u namenske preparate za farbanu kosu. Imajte na umu i to da proizvodi za negu ne treba da sadrže sintetičke sastojke poput sulfata, parabena ili silikona.

Lana Dedić

Autor