Goca Tržan: Kako sam postala arhitekta za lice

Autor: Svetlana Stojaković

22.07.2019 18:42

Foto: Izvor:Gloria magazin/ Jelena Milinčić, Foto:Gordana Jatić

Foto: Izvor:Gloria magazin/ Jelena Milinčić, Foto:Gordana JatićPošto je deo stana pretvorila u šminkernicu gde snima tutorijale u kojima savetuje dame kako da koriste tečni puder i maskaru, pevačica Goca Tržan namerava da otvori mejkap studio

Ljubav Goce Tržan (44) prema šminkanju odavno je prevazišla klasičnu žensku zaljubljenost u mejkap proizvode. Ne samo što šminka sebe za sve nastupe i gostovanja na televizijama, kao i svoje prijateljice, već i na svom youtube kanalu savetuje pripadnice lepšeg pola kako da se našminkaju u svakoj prilici. Poslednjih meseci sve češće razmišlja da pokrene školu šminkanja.

- Volim šminku i ta naša ljubav traje oko 30 godina, od moje 15-16. godine. Kad sam počinjala, nije postojao toliki izbor mejkap proizvoda kao danas, niti ste mogli da učite gledajući tutorijale na internetu. Sve što znam o šminkanju naučila sam sama. I odmah se videlo da će od mene biti nešto jer sam za veliku maturu našminkala većinu drugarica iz odeljenja. Kad sam završila srednju školu i posle dve godine počela da se bavim muzikom, sama sam se šminkala za nastupe, gostovanja i snimanje spotova.

Devedesetih godina je bilo teško nabaviti mejkap proizvode, ali Goca se dovijala na sve moguće načine.

- Šminka je bila švercovana i prodavana na haubama automobila na Bulevaru kralja Aleksandra i na pijacama. S vremenom je izbor postajao veći, pa sam i ja u šminkanju postajala bolja. Shvatila sam šta sve mogu sa mejkapom kad sam počela da odlazim u inostranstvo i kupujem kvalitetne proizvode, s kojima sam mogla da radim nezamislive stvari.

Njena šminka odavno više ne može da stane u kofer, kamoli u neseser, pa je bila prinuđena da za nju oslobodi mesto u stanu.

- Osmislila sam pravi mejkap studio u svom garderoberu. Kad smo sređivali stan i pravili plan moje garderobe, muž je insistirao na tome da u njoj postoji deo gde bi stajala šminka. Imam je mnogo, više nego neke mejkap škole u Beogradu. Sredili smo jedan ćošak gde na policama stoje mejkap proizvodi, ali bojim se da mi postaje mali, moraću da ga proširim.

MAZANJE PRIJATELJICA

Pre nego što je u svom studiju u stanu počela da snima mejkap tutorijale imala je priliku da i uživo pokazuje šta zna i ume.

- Sa jednom velikom kozmetičkom kućom organizovala sam akciju “Goca Tržan vas šminka”. Pre toga sam mnogo žena, svojih prijateljica i njihovih kćerki, našminkala za svadbe, mature i raznorazne bitne prilike. U planu mi je da otvorim svoju mejkap školu. Najpre bih volela da pokažem ženama kako da posmatraju sebe u ogledalu. Da sednu ispred njega i nauče da zavole svoj odraz, prvenstveno sve mane na licu, jer nam upravo nepravilnosti i te različitosti daju smisao. Kako bi izgledalo da smo svi isti? I zato mi aktuelni trend operisanja, pogotovo mladih devojaka koje izgledaju klonirano i bez mimike, nije dobar. One mi nisu lepe, bezlične su. Navodno su savršene, a suština lepote jeste u nesavršenostima. Volela bih da žene nauče kako da zavole i svoja mala usta, i svoj veliki nos, i svoje spuštene kapke, i da kad se pogledaju u ogledalu ne vide prvo to, već ceo paket.

Ulepšavala je mnoge koleginice.

- Malo sam “mazala” Anu Kokić, moju Ivanu Peters iz Tapa, Jelenu Bačić Alimpić, Katarinu Sotirović. Šminkala bih mnoge, ali većina žena može se svrstati u ego manijake i nije svaka spremna da stane ispred vas potpuno ogoljena i da vas pusti da radite s njenim licem šta želite.

Želja joj je da transformiše lice Ane Kokić i Svetlane-Seke Aleksić.

- Volim da vidim izražajna lica koja čak imaju i neku vrstu zahteva za transformisanjem. Kad žena nema dobro oblikovane obrve, dobijem poriv da uzmem pincetu u ruke i da ih počupam ili da docrtam ono što mislim da im fali. Uvek analiziram koja dama ima dobar kapak, veliki i lepo oblikovan, kako bih mogla da se igram s njim. Želja mi je da našminkam Anu Kokić od početka do kraja, ona ima izuzetno lepo lice. Seka mi je takođe interesantna. Ne bih dalje da nabrajam, da neku ne izostavim pa da se naljuti.

Uopšte ne mora da bude u specijalnom raspoloženju da bi nekog šminkala.

- Šminkanje mi je kao kuvanje, to uvek volim, uvek mogu da radim. Ono me oraspoloži, dođe mi kao neki “stress-relief”. Jedino imam problem sa tim kad mi neka žena kaže “nemoj mnogo”. Ne znam šta to znači, ako ne želi mnogo, ne treba da dolazi kod šminkera. Razumem da niko ne želi da izgleda kao “drag queen” i nemam nameru tako da šminkam, ali šta znači to nemoj mnogo? Šminkanje ima korake koje morate da ispoštujete kako bi krajnji rezultat bio zadovoljavajući.

ARHITEKTA ZA LICE

Samo u retkim prilikama joj prija da svoje lice prepusti rukama nekog drugog.

- Vodim računa o tome kod koga se šminkam jer sam ja vrlo precizna, detaljna, perfekcionista sam i kod mene mejkap mora i izbliza i izdaleka da bude idealan. Postoji jedna devojčica čiji mi se rad izuzetno dopada. Zove se Gordana Jatić, i kad hoću da me neko našminka, da se igra malo, zovem nju. Precizna je, talentovana i ume sa bojama, koje ja veoma volim.

To se može videti i u njenim tutorijalima, koje je počela da radi iz čiste ljubavi.

- Želim da pokažem ženama kako da uz malo truda postignu mnogo, da podelim sa njima sve ono što sam u poslednjih trideset godina naučila o mejkapu i nezi, jer da biste imali čisto platno za šminkanje, morate da vodite računa o svom licu. Dajem savete iz ličnog iskustva i pričam o tome kako da se upristoje na najlakši, najbrži način, i da im za to ne treba neka veština koja se uči mesecima.

U tutorijalima ne reklamira proizvode, koristi samo one kojima veruje.

- Ono što stavljam direktno na lice mora da bude najboljeg kvaliteta. Ne sme da se štedi na tečnom puderu, korektoru, a što se senke tiče, može i ugalj da se nanese na kapak. Ipak, ako neki proizvod ima visoku cenu, ne znači da ćete dobiti i kvalitet. Na youtubeu postoji mnogo šminkera koji testiraju razne preparate, ali treba da se zna da je nekad to plaćena reklama. Sarađujem sa nekoliko mejkap kuća, ali nikad ne bih reklamirala nešto u šta ne verujem. Nisam blogerka, niti planiram da postanem influenserka, trudim se samo da prenesem ženama svoje iskustvo, jer volim žene.