Zvanično saopštenje i protest glumaca BDP: Nećemo šund, kič i neukus u pozorištu

Autor:

11.02.2019 11:53

Foto:

Foto:



Glumci Beogradskog dramskog pozorišta negoduju zbog ustupanja scene pozorišta manifestaciji Oskar popularnosti

Manifestacija "Balkanske nagrade 2018", poznatije pod nazivom "Oskar popularnosti" održaće se 21. februara u Beogradskom dramskom pozorištu.

Na Sceni “Rade Marković” te večeri bi, kako se u najavi kaže, između ostalih trebalo da nastupe Željko Bebek, Kiki i „Piloti”, Željko Vasić, Valentino, Željko Samardžić, Van Gog i, sudeći da je prva na toj-listi, zvezda večeri - Dragana Mirković.

Najava je izazvala nezadovoljstvo glumaca Beogradskog dramskog. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

- Povodom odluke uprave Beogradskog dramskog pozorišta da Scenu ’Rade Marković’ ustupi događaju ’Balkan Awards’, mi dolepotpisani izjavljujemo sledeće:

Odluka da pozorište koje je prema statutu osnovano da bi ‘pomoglo da se upoznamo sa onim što se dešavalo na vodećim svetskim pozornicama‘ na ovaj način koristi scenu koja nosi ime jednog od najznačajnijih jugoslovenskih glumaca 20. veka je poslovno loša. Smatramo da se na ovaj način obesmišljava postojanje pozorišta i njegova misija kao i da se na ovaj način izneverava pozorišna publika. BDP i njegov ansambl ne deli vrednosti ‘Balkan Awards’.

‘Balkan Awards’ je manifestacija šunda, kiča i najgoreg ukusa i nije joj mesto na sceni gradskog pozorišta. Na scenama ovog pozorišta su nastupali velikani pozorišne umetnosti koji su tu ostvarili neke od najboljih predstava tadašnjeg trenutka. Pozorište treba da predstavlja ustanovu koja se bavi prosvećivanjem društva.

Mišljenja smo da nakon ovakve odluke uprave možemo jedino još očekivati finale ‘Zadruge‘ i ‘Parova‘ na velikoj sceni. U cilju sprečavanja dalje degradacije pozorišta i glumačkog poziva, oštro se protivimo ovoj odluci i glasno kažemo: Estradi nije mesto na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

U potpisu: Ivan Tomić, Paulina Manov, Nataša Marković, Vesna Čipčić, Ljubinka Klarić, Andrej Šepetkovski, Slobodan - Boda Ninković, Ivana Nikolić, Anja Alač, Jelisaveta Orašanin, Marko Živić, Milica Zarić, Vladan Milić, Slađana Vlajović, Sandra Bugarski, Milan Čučilović, Aleksandar Alač, Jadranka Selec, Jovo Maksić, Pavle Pekić, Lako Nikolić.

Maja Gašić

Autor