Život Milene Dravić u preko 50 priča

Autor:

03.01.2017 22:38

Foto:

Foto:



Poslednjih dana 2016. godine iz štampe je izašla monografija „Milena Dravić - više od umetnosti“ u izdanju Knjaževsko-srpskog teatara, Kragujevac u okvoru edicije „Joakimovi potomci“, a koja je pripadajući deo prestižne nagrade Statueta „Joakim Vujić“, čiji je laureat naša vrhunska glumica bila 2013. godine.

Monografija, čiji je autor novinarka Blica Tatjana Nježić, u prvom delu, na preko sto trideset strana, donosi više od pedeset priča, to jest scena iz života velike dramske umetnice, a u drugom koji obuhvata još preko sto strana kazivanja o Mileni Dravić.

Među njima su Duško Kovačević, Ljubomir Simović, Radoslav Zelenović, Puriša Đorđević, Dejan Mijač, Jagoš Marković, Milan Jelić, Goran Paskaljević, Dušan Makavejev, Milan Vlajčić, Milena Zupančić, Milan Karadžić, Stefan Arsenijević, Miloš Radivojević, Branka Petrić, Zdravko Šotra, Nenad Polimac, Aleksandar Milosavljević.

Ova raskošno ilustrovana monografija koja počinje pričom Milene Dravić o svom detinjstvu, a završava se izborom od tridesetak njenih naslovnih strana u raznim štampanim glasilima, svojevrsno je svedočanstvo o umetnici koja je svojim blistavim darom i raskošnim opusom iznedrila vrhunce kulturnog života i stvaralaštva ovih prostora.

Podsetimo, u obrazloženju nagrade “Joakim Vujić”, žiri (Nebojša Bradić, Vlastimir Đuza Stoiljković, dobitnik Statuete “Joakim Vujić” 2012. godine, Marija Soldatović, Miloš Krstović, i Vojo Lučić) je istakao:

- Glumačko trajanje u pozorištu, na filmu i televiziji potvrdilo je osoben dar, lepotu i harizmu Milene Dravić. Svestranost njenog glumačkog umeća prepoznata je i visoko cenjena u različitim žanrovima: od najfinijeg psihološkog nijansiranja lika u drami, bravurozne minijature i improvizacije u komediji, do potresne upečatljivosti krupnog plana na filmskom platnu i televizijskom ekranu. Milena Dravić je, bez sumnje, svojom karijerom i darom obeležila istoriju srpskog glumišta druge polovine 20. i početka 21. veka.

Komentari. (0)

Loading