Završen "Kustendorf": Izraelac Mihael Alalu nagrađen Zlatnim jajetom

Autor:

20.01.2017 12:05

Foto:

Foto:



Dodelom nagrada sinoć uveče je u Drvengradu završen 10. Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”.

Zlatno jaje, u konkurenciji 22 kratka filma mladih autora iz 19 zemalja, dobio je Mihael Alalu iz Izraela za ostvarenje “Trn”, Srebrno jaje pripalo je danskoj autorki Tone Otili za “Lulu u stvarnom životu”, dok je Mateo Gariljo nagrađen Bronzanim jajetom za film “Niz grlo”, snimljen u švajcarsko-argentinskoj koprodukciji, prenosi Tanjug

Ali Asgari i Farnuš Samadi dobili su Specijalno priznanje za ostvarenje “Tišina” (Italija/Francuska), dok je nagrada "Vilko Filač" za najbolju fotografiju otišla u ruke Andreju Maiku za film “Prvi” u režiji Lada Kvatanija (Rusija).

Najbolja ostvarenja odabrao je međunarodni žiri koji su činili književnica i scenaristkinja Gling Jan (predsednica), advokat i stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, dok su o nagradi “Vilko Filač” odlučivali direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Osnivač “Kustendorfa” Emir Kusturica dodelio je prvi put nagradu za najpoetičniji film i to Nikolaju Todorovu iz Bugarske za ostvarenje “Pre sna”.

- Ovaj festival je osnovan u periodu kada se film menjao i Kustendorf se trudio da prati i tehnološke promene i promene u filmskom jeziku. U vreme promena filmskog jezika, nastojali smo se da budemo što bliži kompromisu između umetničkog i zabavnog filma - istakao je Kusturica.

On je uveren da je ovogodisnsja takmičarska selekcija najbolja do sada.

- Verujem da je tako jer smo prikazali širok spektar filmova i predstavili autore koji su hrabri i koji su realizovali svoje ideje prateći nove tehnologije. Zato sam sa svojim prijateljima odlučio da dodelim nagradu za najpoetičniji film - rekao je Kusturica, koji je zvanično i zatvorio festival.

Na zatvaranju u sali “Prokleta avlija” nastupilo je akademsko kulturno-umetničko društvo “Svetozar Marković” iz Kragujevca sa koreografijom “Tarantelo”.

“Nagrada za buduće filmove” ove godine je dodeljena prošlogodišnjem pobedniku Venecijanskog filmskog festivala Lavu Dijazu (Filipini) i scenaristi Gordanu Mihiću, kome je bila posvećena “Retrospektiva velikana” festivala.

Gosti festivala bili su i finski autor Anti Jokinen, kineski filmski stvaraoci Liu Ðie i Džang Jang, belgijska glumica Viržin Efira, a srpsku premijeru imao je Kusturičin film “Na mliječnom putu”.

U muzičkom program nastupili su Kusturica sa “No Smoking Orkestrom”, Novosadski big bend, mongolski trubač Adam Stinga, bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, “Van Gog” i argentinsko-kolumbijski ska pank sastav “Če Sudaka”.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading