Žarko Laušević: "Koreni" su naša borba protiv rijalitija

Autor:

13.11.2017 21:34

Foto:

Foto:



Radio-televizija Srbije i producentska kuća "Eye to Eye" snimaju igranu televizijsku seriju "Koreni“, po romanu Dobrice Ćosića. Priču u deset epizoda o srpskoj porodici Katić režira Ivan Živković, a na programu će biti sledeće godine.

A post shared by Ivana Nikolic (@besna.kobila) on Nov 11, 2017 at 10:00am PST

Sloboda Mićalović oduzima dah u “Korenima”: Rođena za jelek i srpsku nošnju (foto)

Radnja romana i istoimene serije prati život bogate seoske porodice Katić. Porodični i politički sukobi, problem identiteta, patrijarhalna despotija kao kult, uloga i položaj žena, neki su od motiva Korena.

-Hvala RTS-u na upornosti. Ovo su skupi projekti, ovo ne može da se radi tek tako. I hvala im što u današnjem vremenu, gde se potpuno gubi bilo kakav osećaj za lepo, za dobro, moral, za estetiku i sve što život podrazumeva, oni se ipak na jedan kvalitetan način bore da opstanemo kao nacija - rekla je glumica Sloboda Mićalović, koja u Korenima tumači ulogu Simke.

Aćima Katića, čoveka tradicionalnog kova i radikala koji zbog sukoba sa sinom podiže meštane na dizanje bune, igra Žarko Laušević.

A post shared by jovanović jelena ? (@legeee_) on Nov 6, 2017 at 11:57am PST

- Bilo je krajnje vreme vratiti se dobrim tradicijama sjajne srpske drame i vratiti se tradiciji naše literature, koja ne samo da daje odličan povod za ekranizaciju nego se nadam i da će uspeti da potisne mnoge druge izazove koje sa zapada serviraju od tih rijalitija i svega ostalog - kaže Laušević.

A post shared by almira durakovic (@_lilihip_) on Oct 20, 2017 at 4:43am PDT

Ćosićevo imaginarno selo Prerovo, u kome se odigrava radnja romana Koreni, za potrebe snimanja izmešteno je u nestvarni ambijent Gornjeg Račnika, nedaleko od Jagodine, sela koje je, zahvaljujući Draganu Gligorijeviću i kući njegovih predaka, sačuvalo autentične objekte s početka prošlog veka.

-Ono što će ostati kada završimo ovu seriju, a to je, čini mi se, nešto što će neke generacije kada nas više ne bude opet gledati, to su Koreni - istakao je Goran Šušljik, glumac i producent serijala.

A post shared by almira durakovic (@_lilihip_) on Oct 25, 2017 at 1:38pm PDT