Veliki koncert u čast legende roka Laze Ristovskog

Autor:

12.10.2016 10:19

Foto:

Foto:



U znak sećanja na jednog od omiljenih muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, člana "Bijelog dugmeta" i "Smaka", kompozitora, producenta i aranžera Lazu Ristovskog, 9. novembra u Sava centru biće održan koncert pod nazivom "Iza horizonta", a koji će okupiti više od 60 muzičara, prenosi Tanjug.

Prijatelji i saradnici Laze Ristovskog – Goran Bregović, Alen Islamović, članovi grupe "Smak", Kiki Lesendrić i "Piloti", "Neverne bebe", "YU grupa""Kepa & Fri spirits", Aleksandar Lokner, Vlatko Stefanovski, Vasil Hadžimanov, "Zana", Boki Milošević, Bilja Krstić, Ogi Radivojević, Kornelije Kovač, "Gis maj es", Nikola Čuturilo Čutura, Džoni Ranković, glumac Lazar Ristovski i mnogi drugi, podsetiće publiku na opus i značaj velikog umetnika kroz osvrt na njegove najpoznatije hitove rok, instrumentalne i filmske muzike.

Ćerka preminulog muzičara Sanda Ristovski Grlić je pomenula da je njen otac bio veliko dete, uvek nasmejan, da je znao u dva sata noću da je probudi kako bi čula neku pesmu i naglasila da se ovakav omaž priređuje sad i nikad više.

 - Moj utisak je tokom ovih devet godina bio da su ga svi zaboravili i moja ideja je bila da ga oživim, ali kada smo počeli da pripremamo koncert, shvatila sam da njegovi prijatelji i saradnici i dalje misle na njega - rekla je na današnjoj konferenciji za novinare Sanda Ristovski Grlić.

Milan Đurđević iz grupe "Neverne bebe" je istakao da je Ristovski bio putokaz za sve klavijaturiste i da su ga svi gledali kao heroja tog instrumenta.

 - Kada smo počinjali, bilo je važno voleti svoj instrument. Zvezde su tada bili pevači i gitaristi, a kada se pojavio Laza, klavijaturista je postao zvezda. On je uspeo da svira u dva najveća benda na ovim prostorima – u "Dugmetu" i "Smaku". To je bio san svih nas - naglasio je Đurđević i dodao da će svi dati sve od sebe da "dodirnu delić duše velikog umetnika koji je mnogo ostavio iza sebe".

Klavijaturista Aleksandar Lokner je rekao da mu je čast i zadovoljstvo da evocira uspomene na svog velikog prijatelja sa kojim je uradio najznačajniji projekat u karijeri van "Bajage i Instruktora" – album "Naos".

 - Bio mi je idol kada sam bio klinac, od koncerta "Bijelog dugmeta" i "Bajage i Instruktora" u Moskvi 1985. počelo je naše veliko prijateljstvo, a od devedesetih godina i naša saradnja, čiji je rezultat album "Naos" - ispričao je Lokner.

Istakao je da je Ristovski poznavao sve stilove, najbolje svirao hemond orgulje, prvi krenuo sa semplerima, lako se i dobro snalazio u studiju i svi su ga voleli:

- Tu ljubav i harmoniju koju je širio oko sebe, osetiće i publika na koncertu.

 

Izložba fotografija 19. oktobra u Mikser hausu

Koncert je deo istoimenog projekta, koji su u znak sećanja na prerano preminulog klavijaturistu osmislili njegova ćerka Sanda Ristovski Grlić i zet Ivan Grlić, a u toku je snimanje dokumentarnog filma, i pripremanje izložbe koja će biti otvorena 19. oktobra u Mikser hausu, sa još neobjavljenim arhivskim fotografijama iz života i karijere Ristovskog.

Ivan Grlić je, govoreći o izložbi, rekao da će u Mikser hausu biti izložene hemond orgulje, koje će biti i na sceni Sava centra na koncertu, zatim fotografije od prvog koncerta Ristovskog u Domu omladine, pa kroz "Bijelo dugme", "Smak", kao i fotografije iz njegovog detinjstva. Grlić je najavio da će snimci sa koncerta biti deo dokumentarnog filma o Lazi Ristovskom, čiju premijeru planiraju za sledeću godinu. Ristovski je preminuo 2007. godine u Beogradu, posle teške bolesti.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading