Uzbudljivo, bučno, emotivno i nostalgično: Ciklus filmova „Savremena Argentina“

Autor:

05.12.2016 13:01

Foto:

Foto:



Ciklus filmova „Savremena Argentina“ biće održan tokom decembra i januara u Institutu Servantes u Beogradu, odslikavajući kroz sedmu umetnost bogatstvo i raznolikost društvene i kulturne stvarnosti Argentine.

Uzbudljive, bučne, uvek emotivne, ponekad nostalgične i veoma intimne, filmske priče koje će publika moći da pogleda od 6. decembra pažljivo su odabrane ne bi li na najbolji način dočarale sva današnja lica Argentine i savremenog argentinskog filma. Ova južnoamerička zemlja oduvek je uživala nesporan ugled zahvaljujući odličnom kvalitetu svojih filmova. Savladavši izazove sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka, njihova filmska industrija oživela je sa velikom odlučnošću. Novi film ove zemlje uspeva da predstavi male i velike uspehe i neuspehe običnih ljudi na realističan i iskren način, tako da gledalac neizbežno vidi svoj odraz na velikom ekranu i oseća se poistovećenim sa malim detaljima iz svakodnevnog života svakog čoveka.

Ciklus filmova „Savremena Argentina“ 6. decembra u 19 časova otvoriće ostvarenje reditelja Ariela Vinograda „Moje prvo venčanje“, zanimljiva priča o danu kada su na ludi kamen stali Leonora i Adrijan. Sve je tu - savršena lokacija, torta na četiri sprata, prelepa venčanica i mnogo zvanica. Ali kada Adrijan napravi grešku koju odluči da sakrije od svoje buduće supruge kako bi izbegao nesuglasice, stvari će početi dodatno da se komplikuju. Novonastali haos dodatno će rasplamsati nepoželjni gosti među kojima je i bivša Leonorina ljubav.

Narednog utorka, 13. decembra, na programu je „Poslednji Elvis“ koju je režirao Armando Bo. U ovoj dirljivoj drami Karlos Gutierez, fizički radnik, tata jedne devojčice koju retko viđa, živi kao da je reinkarnacija Elvisa Preslija. Ali kako se bliži godinama u kojima je njegov idol umro, oseća i da je njegova budućnost pusta. U isto vreme kada odluči da napravi veliku promenu u životu, Karlos će morati da preuzme brigu u svojoj ćerki, a u tome će mu na sasvim neobičan način pomoći upravo Elvis Presli.

Filmski ciklus potom se nastavlja projekcijom filma „Zidovi“ Gustava Tareta, koja je zakazana za 17. januar. Kroz metaforu zidova velikih solitera u Buenos Airesu, u kojima se zbog malog prostora stanovi popularno zovu kutijama za cipele, Tareto priča priču o životu Martina i Marijane. Ovo dvoje mladih Argentinaca, koji vreme uglavnom provode zatvoreni u svojiim stanovima, problem otuđenja i potrage za ljubavlju dižu na sasvim novi nivo.

Za kraj ciklusa, 24. januara, ostavljena je kriminalistička komedija „Vreme hrabrosti“ reditelja Damijana Šifrona najpoznatijeg po filmu „Divlje priče“ koji važi za najuspešnije argentinsko filmsko ostvarenje. U filmu „Vreme hrabrosti“ dočekuje nas psiholog Marijan Silverstajn koji zbog saobraćajne nesreće biva osuđen na društveni rad - pružanje terapeutske pomoći inspektoru Alfredu Dijasu. Njihovo neobično druženje razotkriće brojne probleme u njihovim brakovima, ali i veliku kriminalnu radnju koja im može ugroziti živote.

Ciklus filmova „Savremena Argentina“ organizuju Ambasada Republike Argentine u Republici Srbiji i Institut Servantes u Beogradu. Sve projekcije filmova, sa prevodom na srpski jezik, počinju u 19 časova, a ulaz je besplatan.

Komentari. (0)

Loading