U Zaječaru počinju 25. „Dani Zorana Radmilovića”

Autor:

06.12.2016 22:37

Foto:

Foto:



Festival „Dani Zorana Radmilovića”, 25. po redu, održaće se od subote, 10. decembra do 17. decembra, a biće otvoreni predstavom zaječarskog teatra „Dosije vojnika Čonkina”, prema tekstu Vladimira Vojnoviča i u režiji Saše Volića, tradicionalnu besedu posvećenu legendarnom Zoranu Radmiloviću održaće glumac Petar Božović.

Novinarima je juče u Zaječaru rečeno da je učinjeno „i više nego što se moglo”, u velikoj krizi svega i svačega, da festival održi stečeni nivo i da ovogodišnji jubilarni bude dostojan velikog glumca, u čiju slavu se i održava.

Ovogodišnji selektor, pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević u obrazloženju programa dao je „garanciju za kvalitet” svih predstava koje je odabrao. Nisu se obrukali ni republičko Ministarstvo kulture i, posebno, Grad Zaječar kao osnivač, a organizatori su veoma zahvalni i besedniku glumcu Petru Božoviću koji ushićen pozivom odlože svoju predstavu u Beogradu da bi na otvaranju bio u Zaječaru. Svoje gostovanje u Kruševcu odložilo je i Narodno pozorište iz Beograda da bi u Zaječaru 17. decembra za publiku, van konkurencije, izvelo svoju kultnu predstavu „Frenki i Džoni”. Odazvao se i veliki broj sponzora, finansijskih i medijskih, među kojima je ove godine i list „Politika”.

Naša je sreća što se oko našeg ovogodišnjeg festivala okupilo dovoljno dobronamernih i požrtvovanih ljudi koji vole Zorana Radmilovića – rekao je Davor Marušić, upravnik zaječarskog teatra.

– Tako smo savladali mnoge teškoće. Uveren sam, kao i svi u organizacionom odboru, da će festival biti „bombona” i sa gotovo dvostruko manje novca nego minulih godina. Marušić je rekao da će neka pozorišta doći u Zaječar potpuno besplatno, a neka će naplatiti samo polovinu troškova. Upravo to čine zbog jubileja uglednog festivala, da bi mu pomogli u nevoljama, i zbog velikog glumca Zorana Radmilovića.

Publika će videti i predstavu iz Niša „Herostrat” Dimitrija Gorina, u režiji Irfana Mensura, zatim „Jedan Džekson viška” iz bugarskog grada Gabrova (Artura Nufilda, u režiji Nevene Miteve) i banjalučku predstavu „Sinovi umiru prvi” Mate Matišića, u režiji Marka Misirače. Kao i uvek u Zaječaru će biti i predstava iz Zoranovog Ateljea 212. Ove godine to je „Makbet” Ežena Joneska, u režiji Anđelke Nikolić, Madlenijanum dolazi s predstavom „I konje ubijaju, zar ne” u režiji Borisa Todorovića, a „Buha” s predstavom „39 stepenika” u režij

Komentari. (0)

Loading