Svečano otvoren jubilarni 50. Bitef

Autor:

26.09.2016 21:38

Foto:

Foto:



Američki pozorišni reditelj i dramski pisac Robert Vilson otvorio je večeras u Narodnom pozorištu jubilarni 50. Bitef, uporedivši beogradski festival sa jezgrom koje reflektuje univerzum, sa katedralom u kojoj su stanovnici srednjovekovnog sela tražili prosvetljenje i znanje.

Vilson je u polučasovnom govoru na Velikoj sceni nacionalnog teatra, koji je počeo dugim ćutanjem, ispričao da je na studijama arhitekture u Njujorku, kada je dobio zadatak da za tri minuta projektuje grad, nacrtao jabuku i u njenom središtu kristalnu kocku.

- Gradu je potrebno jezgro koje može da reflektuje univerzum, svet, kao što je srednjovekovno selo imalo katedralu kao svoje središte, mesto gde su se ljudi okupljali tražeći prosvetljenje, znanje. To je bio Bitef proteklih 50 godina - naglasio je Vilson.

On je podsetio da su Bitef, Beograd i Jugoslavija bili koproducenti, sa još pet zemalja, opere „Ajnštajn na plaži”, koju je režirao.

-Bitef je preuzeo rizik da producira delo pre nego što je napisano u saradnji sa tada relativno nepoznatim kompozitorom Filipom Glasom. Hvala ti, Bitefe, što si posejao to seme -, rekao je priznati američki autor.

On se prisetio i da je izvođenju njegovog komada „Pismo kraljice Viktorije”, na Bitefu početkom sedamdesetih godina, prisustvovao Josip Broz Tito.

-Posle predstave došao je u moju garderobu. Ništa nije rekao o mojoj predstavi. Rekao je: Gospodine Vilson, poznajete li Elizabet Tejlor? Odgovorio sam da je ne poznajem i on je otišao -, ispričao je Vilson, nasmejavši publiku u Narodnom pozorištu.

-Hvala što ste me ponovo pozvali večeras ovde, posle 45 godina- , rekao je Vilson, vidljivo dirnut tim gestom.

On je naglasio da je pozorište nešto jedinstveno, da ono okuplja slikare, skulptore, ples, muziku, poeziju, arhitekturu, ljude iz različitog ekonomskog, političkog i socijalnog miljea koji u tom „forumu dele nešto zajedno”.

- Moramo da podržimo i zaštitimo institucije i festivale kao što je Bitef. Ako izgubimo kulturu, gubimo svoje pamćenje -, poručio je Vilson na kraju svog govora, a beogradska publika ga je pozdravila dugim i gromoglasnim aplauzom.

Svečanom otvaranju jubilarnog Bitefa prisustvovali su, između ostalih ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predstavnici diplomatskog kora, ali i stvaraoci koji su obeležili njegovu pet decenija dugu istoriju, od kojih su neki došli u Beograd na manje od 24 sata.

Publici su se poklonili kritičar Vladimir Stamenković, hroničar Bitefa iz Moskve Natalija Vagapova, kritičar Žorž Bani (Ruminija/Francuska), reditelj Dušan Jovanović (Slovenija), glumica Ala Demidova (Rusija), kritičar Majkl Koveni (Velika Britanija), reditelj Dejan Mijač.

Aplauze su dobili i reditelj Haris Pašović (BiH), reditelj Eimuntas Nikrošijus (Litvanija), koreograf Sonja Vukićević, reditelji Andraš Urban i Nikita Milivojević, zagrebački reditelj Borut Šeparović, dramaturg Biljana Srbljanović, koreograf Dalija Aćin i dramaturg Bojan Đorđev.

Na video bimovima emitovane su scene iz predstava igranih na Bitefu tokom prethodnih decenija, a na programu nakon svečanog otvaranja predstava „6&7” Plesnog pozorišta „Tao” iz Pekinga.

Do 2. oktobra pod sloganom „Na leđima mahnitog bika” biće izvedeno ukupno 12 predstava, a značajan segment jubilarnog Bitefa jeste i 28. Kongres Međunarodnog udruženja pozorisnsih kritičara koji će sutra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu otvoriti Žorž Bani i Margaret Sorenson, prenosi Tanjug.

Komentari. (0)

Loading