Svečano otvoren 11. Kustendorf: Paolo Sorentino i Ruben Estlund gosti Emira Kusturice

Autor:

16.01.2018 21:52

Foto:

Foto:



Na Mećavniku je otvoren 11. međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf". U konkurenciji za Zlatno, Srebrno ili Bronzano jaje je 21 ostvarenje mladih autora i studenata iz celog sveta.

Mokra Gora od danas je epicentar filmske umetnosti. Jedinstveni festival koji spaja mlade stvaraoce i renomirane reditelje, svečano su otvorili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i osnivač "Kustendorfa" i reditelj Emir Kusturica.

Prošlogodišnji kanski dobitnik i strastveni skijaš Ruben Estlund prvi je stigao na "Kustendorf". Poznat po duhovitoj analizi duha evropske srednje klase i opservaciji društva, Estlund će na Mokroj Gori predstaviti film "Skver" i kako čujemo skijati sa domaćinom.

- Prvo sam snimao filmove o skijanju, a sada dolazim na Mećavnik koji je poput skijaškog centra. Bio sam tokom protekle godine na brojnim festivalima ali kada me je Emir pozvao nisam se dvoumio. Pokušaću da ohrabrim studente da se odupru masovnoj anglosaksonskoj filmskoj industriji i da pokažu da je svet i nešto drugo - istakao je reditelj Ruben Estlund.

Proslavljeni italijanski reditelj Paolo Sorentino stigao je večeras u Drvengrad gde će mu biti uručena nagrada za buduće filmove "Drvo života".

Sorentinu je posvećen i program "Retrospektiva velikana" u okviru koga će biti prikazani njegovi filmovi "Posledice ljubavi", "Porodični prijatelj" i "Div", a posebna pažnja će biti posvećena njegovoj seriji "Mladi papa".

- Bio sam uzbuđen kada sam prvi put došao na Kustendorf (2014) i srećan sam što me je Emir (Kusturica) ponovo pozvao. Radoznao sam da vidim šta se u međuvremenu dešavalo - rekao je Sorentino po sletanju u Drvengrad.

Nakon prošlogodišnjeg boravka na Kustendorfu Sorentino je osvojio Oskara za film "Velika lepota" i večeras je u šali rekao da je to jedan od razloga zbog čega je ponovo došao.

Proslavljeni autor će sutra održati radionicu za studente i mlade autore na kojoj će govoriti o sudbini filma i da li se film iz bioskopskih sala seli na televiziju pretvarajući se u format TV serije.


- Večeras ću razmišljati šta ću sutra govoriti. Ja sam zapravo snimio seriju koja je film u trajanju od 10.00 sati. Mislim da umetnički film ima neke probleme i televizija može dati veliku šansu umetnosti - rekao je Sorentino, čija je serija "Mladi papa" izazvala veliku pažnju.

Објава коју дели Zeljka, Belgrade (@fijuu62) дана 16. Јан 2018. у 9:57 PST


Iako koncert "Japalkana" počinje u ponoć i traje do duboko u noć, odmora nema jer je za sutra u 10.30 zakazana prva filmska projekcija, a u podne na pitanje da li su danas TV serije popularnije od filmova, odgovore će dati reditelji Paolo Sorentino i Emir Kusturica.
Maja Gašić

Autor