Stranac u Beogradu: priča o spoticanju, samoći, izazovu i iznenađenju

Autor:

04.11.2016 17:40

Foto:

Foto:



U produkciji Nacionalne fondacije za igru, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Beograda i UK „Vuk Karadžić“, realizovana je predstava „Stranac“ po motivima istoimenog Kamijevog dela, u koreografiji mladog umetnika, Miloša Isailovića.

Dramaturg predstave je Ivana Ivković, autor originalne muzike Draško Adžić, balet majstor Marija Janković, a igraju: Dejan Kolarov, Nika Lilek, Jure Masten, Tamara Pjević, Takač Laček, Anja Morder Dorfer i Jana Milenković.

Premijerna izvođenja su 1. i 2. decembra 2016., na sceni UK “Vuk Karadžić”u Beogradu.

Predstava je nastala iz mog ličnog iskustva, odnosno sećanja iz detinjstva. Ideja mi je da publiku koja će gledati predstavu zamolim da pokušaju da pronađu odgovore na sadašnja i buduća pitanja i nedoumice, preispitujući svoje detinjstvo. Duboko verujem da svi problemi, baš kao i sve ono što nas čini zrelim i odgovornim ljudima, jedu plod našeg odrastanja i vaspitanja. U zgradi u kojoj sam živeo i odrastao u Loznici, baš na mom spratu, bila je porodica iza čijih vrata se nikad ništa nije čulo, ni buka, ni svađa, ni povišen ton…čak se ni pas nije čuo. I kada bi izašli iz svog stana, bili su nekako isti, blago nasmejani i harmonični. Nasuprot tome, iza vrata mog stana, često se prolamao glasan smeh, muzika, ali i svađe, rasprave, jer je cela moja porodica, uključujući i mene, vrlo temperamentna. Negde, između ta dva stana, i te dve različite životne energije, dešavalo se moje odrastanje.

Ovo je priča bliska svima koji su kao mali zamuckivali pred problemima, koji su se tražili, koji su bežali u svoje čoškove i prekrivali glavu jastucima dok traje svađa. Ovo je priča o nesreći, ali ne onoj koju prati zvuk sirena - priča o spoticanju i samoći, izazovu i iznenađenju, drugarima iz djetinjstva i prvim ljubavima, razočaranjima i žurkama - priča našeg odrastanja.

O AUTORIMA

Miloš Isailović rođen je 1988. godine u Loznici. Tokom školovanja u srednjoj baletskoj školi “Lujo Davičo“ istakao se kao jedan od najtalentovanijih učenika, te je već tada postao stipendista prestižne Baletske Akadamije u Cirihu. Po povratku iz Ciriha diplomira baletsku školu “Lujo Davičo”. Od 2009 do 2011. godine je stalni član baleta Narodnog pozorišta, kao i paralelno Bitef dens kompanije. Godinama unazad je višetruki prvak države u nekoliko plesnih stilova u Srpskoj asocijaciji plesnih organizacija. 2014. godine počinje sa pedagoškim radom kao profesor savremene igre u Nacionalnoj fondaciji za igru. 2015. godine u koprodukciji sa Bitef teatrom i Bitef dens kompanijom počinje sa radom na plesnoj prestavi “Dunjaluk” za koju potpisuje koreografski i rediteljski pečat, a iste godine počinje i sa radom u Narodnom gledališču u Mariboru kao asistent Edwarda Cluga na predstavi “Peer Gynt” u kojoj se proslavlja kao glavni lik. Kao koreograf i reditelj, 2016. godine počinje sa radom na svojoj drugoj plesnoj predstavi “Stranac”, u koprodukciji Nacionalne fondacije za igru, UK Vuk Karadzic i Hartefact fonda. Takođe, nastavlja saradnju sa Edwardom Clugom gde na predstavi “Peer Gynt” u Nacionalnom baletu Rige u Letoniji radi kao njegov asistent. Dobitnik je nagrade “Dimitrije Parlić” za 2016. godinu.

Draško Adžić je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Katedri za orkestraciju i kompoziciju u klasi prof. Isidore Žebeljan. Na istom fakultetu trenutno završava doktorske studije, a istovremeno je zaposlen kao asistent. Njegova dela izvođena su u Srbiji, Kanadi, Velikoj Britaniji, Holandiji, Belgiji, Austriji, Češkoj, Jermeniji, Malti, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Učestvovao je na evropskim festivalima kao što su Gaudeamus Music Week, ISA PragWienBudapest, Muzički Biennale Zagreb i Bemus. Često komponije za pozorište, film i televiziju. Njegova primenjena muzika mogla se čuti na sledećim festivalima: Berlinale, Maifestspiele Wiesbaden, Fest, Bitef, Sterijino pozorje, MESS i Cinema City. Bio je jedan od umetnika koji su u okviru nacionalne selekcije predstavljali Srbiju na 13. Praškom kvadrenijalu 2015. godine. Takođe, 2012. nagrađen je Sterijinom nagradom za originalnu scensku muziku. Nastupao je kao pozorišni izvođač, pijanista, pevač i dirigent, interpretirajući svoja kao i dela drugih kompozitora. Povremeno je angažovan kao organizator koncerata savremene muzike.

Komentari. (0)

Loading