Srpska premijera filma "T2 Trejnspoting": Šta se dogodilo sa Rentonom, Bagbijem, Spadom i Sik Bojem? (video)

Autor:

15.02.2017 10:27

Foto:

Foto:



Kultni film devedesetih, ostvarenje Denija Bojla “Trejnspoting” prikazan je za vikend na Berlinskom filmskom festivalu, a od sutra će i naši gledaoci imati prilike da konačno, nakon 20 godina čekanja, vide šta se dogododilo i u kom pravcu je život odveo omiljene junake.

Prvi deo “Trejnspotinga” prati dogodovštine razuzdane ekipe – Rentona, Sik Boja, Spada i Begbija. Film se završava tako što glavni junak, Mark Renton koga je maestralno odigrao Juan Mekgregor, odlučuje da “izabere život” i sa ukradenim novcem odlazi u Amsterdam da započne nov život daleko od droge i nasilja.

Film "T2 Trejnspoting" je jedan od najprimamljivijih bioskopskih filmova ovog meseca i svakako jedan od najznačajnijih filmskih događaja u poslednjih nekoliko godina.

Film na koji se čekalo 20 godina: prvi trejler za Trejnspoting 2 (video)

Kompletna ekipa iza i ispred kamere na čelu s redateljem Denijem Bojlom (“Milioner iz blata”, “127 sati”, "Shallow Grave") vratila se kako bi nam otkrila u šta su se pretvorili životi Rentona, Begbija, Sik Boja i Spada koje smo upoznali sada već davne 1996. godine u jednom od najboljih i najuticajnijih britanskih filmova svih vremena – “Trejnspotingu”.

Mark Renton - Juan Mekgregor

Mark je ukrao preko 18 hiljada evra i većinu vremena proveo je u Amsterdamu skrivajući se od svih koji su ga poznavali, ali i od samoga sebe. Njegov povratak šokantan je kako za sve njegove prijatelje i poznanike, tako i za njega samog, ali ono što je najvažnije je da je zavisnost o heroinu zamenio zavisnošću o endorfinu.

Marka Rentona tumači jedan od najpoznatijih britanskih glumaca Juan Mekgregor kojeg su uloge upravo u filmovima Denija Bojla - “Sasvim malo ubistvo” i “Trainspotting” izbacile u zvezdanu glumačku ekipu. Nakon toga slede velike uloge u filmovima kao što su "Big Fish", "Moulin Rouge", "The Impossible", "Eye of the Beholder", "Begginers" a u nastavku franšize "Ratovi zvezda" glumi mladog Obija Van Kenobija.

Iako Mekgregor i Bojl dugo godina nisu razgovarali delomično i zbog toga što se glumac naljutio na Bojla što ga je preskočio za glavnu ulogu u filmu “Istok” i dodelio je Leonardu Dikapriju, obojica su rešili nesuglasice, a Mekgregor je već u par intervjua izjavio da sve te priče o njihovoj svađi potpadaju pod “bilo pa prošlo”.

Begbi - Robert Karlajl

Begbi je 20 godina proveo u zatvoru, ali i dalje je ostao potpuno lud i divalj, kakvim ga pamtimo u prvom delu. Njegov jedini cilj nakon izlaska iz zatvora je da pronađe Rentona i osvetiti mu se, što zapravo znači samo jedno: da ga ubije.

Begbija igra poznati britanski glumac Robert Karlajl, a prema sopstvenom priznanju to je ujedno i jedan od najpoznatijih filmskih likova koje je glumio do sada u karijeri:

- Gde god bih se našao u svetu, u kojoj god državi – svi bi znali za Begbija. On je pomalo psihotičan, ali ga ljudi možda baš zato vole- izjavio je glumac svojevremeno.

Nakon "Trejnspotinga", Karlajl je imao zapaženu ulogu u filmu "The Full Monty", a našoj publici je poznat i po ulozi Mračnog čarobnjaka u hit seriji "Once Upon a Time".

Spad - Juan Bremner

Jedina osoba koja se ni nakon 20 godina nije nimalo promenila je dobrodušni Spad. I dalje je zavisnik, a šokira ga Rentonov povratak koji pokušava da ga izvuče na pravi put kupivši mu patike za trčanje.

U ulozi Spada nalazi se Juan Bremner, glumac čiju performansu reditelj Bojl opisuje kao “kombinaciju suptilnosti i eksplozivnosti”. Bremner je za ponovno okupljanje ekipe izjavio:

- Prvi dan snimanja bio je najemotivniji, gotovo je sve izgledalo nadrealno i mislim da smo svi bili pomalo previše emotivni. Pre dvadeset godina dobili smo veliki dar kad su baš nas odabrali da tumačimo ove likove, a danas se to čini još vrednije. Dobili smo ponovno priliku da radimo zajedno, snimamo scene i jednostavno provodimo vreme jedni sa drugima.

Nakon "trejnspotinga" imao je nekoliko zapaženih uloga, od čega dve u flomovima Vudija Alena - "You Will Meet a Tall Dark Stranger" i  "Match Point".

Sik Boj - Džoni Li Miler

Prošlo je 20 godina, a Sik Boj je od teškog narkomana postao trgovac automobilima koji nosi lažne kapute, a žene koristi isključivo za seks. Njegov prvi susret sa Markom nakon više od dve decenije može se završiti samo na jedan način: tučom.

U ulozi Sik Boja našao se izrazito talentovan Džoni Li Miler koji ponavlja ulogu iz originalnog filma. Za okupljanje ekipe iza i ispred kamere izjavio je:

- Oduvek sam govorio da nema potrebe snimati nastavak “Trainspottinga” ako se u njemu ne okupi originalna ekipa i ako on svojom radnjom ne istraži velike teme. Kako je to biti stariji 20 godina? Šta si radio svo to vreme? Šta se dogodilo sa likovima i kakve su implikacije? Jedini način da se napravi nastavak nakon toliko dugo vremena jeste pozabaviti se realnošću ljudskih života.

Džoni Li Miler, osim po braku sa Anđelinom Džoli, našoj publici poznat je i po ulozi čuvenog detektiva Šerloka Holmsa u američkoj seriji "Elementary". Pored uspešne televizijske karijere i rola u hit serijama "Dexter", "Eli Stone" i mini-seriji "Ema" rađenoj prema romanu Džejn Ostin, Miler je imao i zapažene uloge u ostvarenjima "Hackers", "Plunkett & Macleane"...

Ono po čemu će "Trejnspoting" ostati upamćen jeste i originalna muzika i uvodna špica po nazivu "Born Sleepy" koju izvodi grupa "Underworld".

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading