Sedam decenija od prve premijere: "Kralj Betajnove" za jubilej Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Autor:

29.03.2018 14:28

Foto:

Foto:



Jugoslovensko dramsko pozorište obeležiće 3. aprila 70 godina od svoje prve predstave - "Kralj Betajnove" Ivana Cankara. Davne 1948. godine to delo je režirao Bojan Stupica, a sada će publika gledati postavku Milana Neškovića.

U predstavi čijim izvođenjem će na simboličan način biti obeleženo sedam decenija od prve premijere u JDP-u, igraju Nenad Jezdić, Vojin Ćetković, Milena Živanović, Anđelika Simić, Nebojša Milovanović, Nikola Rakočević, Mihailo Janketić, Jasmina Avramović, Mina Obradović, Vučić Perović, Stefan Timotej Kalezić i Đorđe Teodosić.

U prvoj premijeri koja je izvedena 3. aprila 1948. Cankarevo delo, s rediteljskim potpisom Bojana Stupice, igrali su članovi slavnog ansambla JDP-a među kojima su bili Milivoje Živanović, Marija Crnobori, Branko Pleša, Nada Riznić, Dubravka Perić, Strahinja Petrović, Kapitalina Erić, Karlo Bulić, Zoran Ristanović, Milan Ajvaz.

Umetnički direktor JDP-a, reditelj Gorčin Stojanović kaže da nije slučajno da je Cankarevo delo izvedeno na otvaranju tog teatra u trenutku "kada je jedna nova država pravila svoje reprezentativno pozorište na nekim socijalističkim zasadama".

-Cankar je pre svega odličan pisac i od onih starih socijaldemokrata koji su svet razumevali malo uzbudljivije i malo manje plošno nego kasnije, ali JDP svakako ne spada u taj socrealistički korpus. Nikada nije spadalo, ako ništa drugo onda zbog toga što je jedan drugi Slovenac, Bojan Stupica, zapravo režirao prve predstave JDP-a i zato što je on svojom maštom, energijom, snagom i strašću prevazilazio sva ideološka ograničenja koja u ovom pozorištu srećom nisu dugo ni trajala - rekao je Stojanović u intervjuu Tanjugu.