Sećanje na Miru Stupicu, glumicu veka

Autor:

04.10.2016 16:30

Foto:

Foto:



Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu priređana je prigodna svečanost pod nazivom "Sećanje na Miru Stupicu - glumicu veka".

O pozorišnoj divi sinoć su govorile njene kolege, eminentni umetnici, iz pozorišnih kuća u kojima je ostvarila izuzetnu karijeru, a na velikom platnu su emitovani inserti iz pozorišnih predstava, filmova i televizijskih serija koji su podsetili na neke od njenih antologijskih uloga. Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić podsetio je na bogatu biografiju slavne srpske i jugoslovenske glumice, istakavši da Mira Stupica ostaje kao nezaobilazni kamen temeljac svih pozorišta u kojima je radila i naše kulture uopšte.

Dramski umetnik Predrag Miki Manojlović osvrnuo se na najvažnije trenutke u karijeri slavne glumice, na ljubav nje i Bojana Stupice, primetivši da "ko je jednom video Miru Stupicu, ostajao je zauvek zaražen beskompromisnom lepotom života, iskazivanjem lične slobode, neograničenim talentom".

-Mirine kreacije u pozorištu i filmu do 2011. godine nikada nećemo zaboraviti zato što je obuhvatanje, uvlačenje gledalaca u njenu dušu bilo u isto vreme plemenito okivanje gledališta zauvek. U svojoj 11. godini sedeo sam na prvoj galeriji ovog pozorišta, zaljubio sam se u biće Mire Stupice i odljubio se nisam do dan danas, kao i mnogi koji su imali sreće da je vide, naglasio je Manojlović.

-Trag koji je ostavila Mira Stupica u meni je veliki i trajao je decenijama. Bila je iskonski mudra, britkog duha i neverovatnog šarma-, rekla je glumica Mira Banjac. Ona je podsetila da je glas Mire Stupice bio orkestracija emocija, a njen osmeh cela scena.

Glumica Renata Ulmanski se prisetila da je Mira Stupica sebi jednom postavila pitanje: Koliko čovek može da izdrži, a da liči na sebe? "Svojim životom odgovorila je da može. Preobilje koje nam je ostavila treba da sačuvamo i predamo sledećim generacijama. Mira Stupica je bila veliki primer i ozbiljna opomena", istakla je Ulmanski i oprostila se od Stupice stihovima Duška Radovića "Ne plačite za dobrim ljudima...".

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković rekla je da je nemerljiv značaj koji je Mira Stupica imala za taj teatar i smisao koji mu je dala kroz uloge i ljubav prema pozorištu, gradeći ga zajedno sa Bojanom Stupicom.

Glumica Branka Petrić pročitala je pismo direktorke Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba Dubravke Vrgoč u kome je navedeno da je Mira Stupica svojom glumom, koja nije poznavala granice i u kojoj nije bilo kompromisa nadahnula generacije glumaca i publiku i obeležila novu epohu u istoriji HNK-a. Petrić se prisetila svojih susreta sa velikom glumicom i poželela da svaka epoha ima svoju Miru Stupicu.

Ambasador Crne Gore u Srbiji i pozorišni reditelj Branislav Mićunović kazao je da je Stupicu odlikovao raskošni glumački dar, jedinstveni šarm obavijen lakom ironijom, da je bila istinska diva, samosvesna i jedinstvena.

Bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović podsetio je na upečatljive uloge koje je Mira Stupica ostvarila na filmu i televiziji, naglasivši da se ona svrstava u onu pionirsku generaciju koja je stvarala našu kinematografiju. Glumac Dragan Mićanović prisetio se predstave koju je sa Stupicom igrao u Zvezdara teatru i izrazio ponos što je "gutao pozorišnu prašinu sa Mirom Stupicom".

Gromoglasnim aplauzom publika, Mirini prijatelji, kolege i poštovaoci pozdravili su predlog reditelja Jagoša Markovića da Teatar "Bojan Stupica" nosi ime "Bojan i Mira Stupica". On je rekao i da kada su Miru Stupicu jednom pitali kako želi da umre, da je ona odgovorila "onako usput", a kada su je pitali ko da održi govor, kazala je "frula Bore Dugića", te je na taj način i završeno veče sećanja na "glumicu 20. veka".

Komentari. (0)

Loading