Sarajevo film festival: Leonu Lučevu nagrada za ulogu u filmu "Teret"

Autor:

17.08.2018 13:36

Foto:

Foto:



Hrvatski film reditelja Nebojše Slijepčevića "Srbenka" proglašen je za najbolji dokumentarni film 24. Sarajevo film festivala (SFF), dok je Leon Lučev poneo titulu najboljeg glumca za ulogu koju je ostvario u filmu iz Srbije "Teret" u režiji Ognjena Glavonića.

Žiri, kojem je predsedavala Lena Pasanen, direktorka Festivala dokumentranog filma iz Lajpciga, ocenio je da je Slijepčevićev film zaslužio nagradu zbog svog intrigantnog suočavanja s teškim pitanjima iz prošlosti.

Film “Teret” Ognjena Glavonića u kanskoj selekciji “Petnaest dana autora”

Film "Teret", u kojemu je glumio Leon Lučev koji je nagrađen "Srcem Sarajeva" za najboljeg glumca, otvara pitanje sučavanja s ratnim zločinima i njihovim posledicama.

- Ovo je bio najteži film i najteža tema kojom sam se bavio. Radilo se o odgovornosti prema ljudima - kazao je Lučev iskazujući pritom posebnu zahvalnost reditelju Ognjenu Glavoniću.

Predsednik žirija koji je odlučivao o najboljem igranom filmu, iranski reditelj i dvostruki dobitnik Oskara Ašhar Farhadi objavio je kako je za najbolji film proglašeno bugarsko ostvarenje "Aga" reditelja Milka Lazarova, koji govori o ljubavi dvoje ljudi koji žive u dalekim i nepreglednim ledenim pustinjama a pritom gaje istinsku toplinu i ljudskost u međusobnim odnosima.

Za najbolju glumicu Sarajevskog festivala proglašena je Mađarica Sofija Žamozi za ulogu u filmu "Jedan dan" u kojem glumi 40-godišnjakinju izgubljenu među brojnim porodičnim obavezama. Za najboljeg reditelja proglašena je Jona Uričaru za rumunski film "Limunada".

U kategoriji kratkog filma žiri je za najbolje ostvarenje proglasio film "Dah", debitantsko rediteljsko ostvarenje sarajevskog glumca Ermina Brave.

Maja Gašić

Autor