Revija Šekspiru u čast povodom 400 godina od smrti dramskog genija

Autor:

02.11.2016 10:50

Foto:

Foto:



Predstava "Hamlet" u režiji Nikole Zavišića i izvođenju ansambla Drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, otvoriće danas na sceni Raša Plaović beogradskog Narodnog pozorišta reviju predstava pod nazivom "Šekspiru u čast".

Taj klasik, koji prati borbu čoveka za pravdom i istinom i zbacuje maske nebrige i nemorala koje ga na tom putu sapliću, premijerno je izveden 29. januara ove godine, a kritika, između ostalog, navodi da je "Zavišić kreirao Hamleta koji je tradicionalan, klasičan, repertoarski i Hamleta koji je sasvim nov, drugačiji, čak i zabavan", prenosi Tanjug.

Naslovnu ulogu tumači mlada glumica Alisa Lacko, a u podeli su i Igor Pavlović (Klaudije), Gordana Jošić Gajin (Gertruda), Zoran Bogdanov (Polonije), Nebojša Savić (Laert), Marija Medenica (Ofelija) i mnogi drugi. Scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Marina Sremac, a kompozitor i dizajner zvuka Goran Simonoski.

Narednog dana na sceni Raša Plaović biće odigrana diplomska predstava "Biti ili ne biti" studenata Akademije lepih umetnosti i medija u klasi prof. Božidara Đurovića i Hadži Nenada Maričića.

Na Velikoj sceni, 18. novembra, biće izveden "Henri Šesti", u režiji Nikite Milivojevića, što će biti 50. izvođenje tog komada koji je ansambl Drame Narodnog pozorišta u Beogradu premijerno izveo 11. maja 2012. godine u čuvenom londonskom Glob teatru, u okviru "Kulturne olimpijade".

Nekoliko dana kasnije, 23. novembra, Milivojević će se, takođe na Velikoj sceni, predstaviti sa još jednim naslovom - "Perikle" u izvođenju ansambla Šabačog pozorišta.

Knjaževsko srpski teatar iz Kragujevca gostovaće 25. novembra na Velikoj sceni sa komedijom "San letnje noći", u režiji Pjera Valtera Polica.

Revija će biti završena narednog dana, na sceni Raša Plaović predstavom "Romeo i Julija", u režiji Nikole Zavišića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina.

Revija predstava pod nazivom "Šekspiru u čast" organizuje se povodom 400 godina od smrti slavnog engleskog pesnika i dramskog pisca.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading