Reditelj filma "Mesečina" o dodeli Oskara: Sve je bilo haotično i predivno

Autor:

04.03.2017 09:34

Foto:

Foto:



Dejmijen Šazel, reditelj filma "La La Land" i Beri Dženkins, reditelj filma "Mesečina", autori dva ostvarenja koja su na dodeli 89. Oskara jedno za drugim proglašeni za najbolji film, u ekskluzivnom intervjuu za "Verajeti" (Variety) jutro posle dodele hladne glave su razgovarali o svemu što se desilo.

Kada se Beri Dženkins vratio u svoju hotelsku sobu u ponedeljak u 3 ujutru posle nadrealne noći na Oskarima, spavao je par sati i ponovo odgledao završnicu dodele, pronašavši nešto čudesno.

- Sve je bilo haotično i predivno u isto vreme - kaže Dženkins za "Variety", opisujući trenutak kada je saznao da je njegov film "Mesečina" a ne "La La Land" zapravo osvojio Oskara za najbolji film.

- Na bini su se nakratko našle dve grupe ljudi. Ima slika na kojoj ja grlim Džordana Horovica (produceNta "La La Landa") a Adel (Romanski, producentkinja "Mesečine") stavlja ruku na njegovo rame. Eto, to je suština onoga to se desilo - objašnjava Dženkins.

Na jedan neuobičajen način, najsramotniji skandal u istori dodel Oskara ujedno nam je pružio i prizore dostojanstvenog držanja, ljudskosti i kolegijalnosti među ljutim rivalima koji su poslednjih šest meseci vodili užarene kampanje sa neizvesnom završnicom i visokim ulozima.

- Baš sam pričao sa Berijem kako je čudno da osećaš prijateljsku naklonost prema nekome za koga ti kažu da je neprijatelj. Bilo je lepo što smo taj mit razbucali na bini - kaže Šazel.

Završnica dodele je bila demonstracija solidarnosti u trenucima kada je američko društvo duboko podeljeno. Prošlogodišnji predsdeički izbori su doprineli da teme različitosti, prihvatanja i saosećanja deluju moćnije no ikada do sada.

I dok se "La La Land" - starovremenski mjuzikl sa dve seksi mlade zvezde, smešten u holivudsko dvorište - nametnuo kao jasan favorit kada je sezona dodele nagrada počela, "Mesečina" je vremenom počela da stiče sve više simpatija zbog tema prihvatanja i tolerancije u nežnoj priči o mladiću koji se nosi sa svojom homoseksualnošću.

No, kada je Fej Danavej pročitala ime "La La Land" za najbolji film, malo ko je bio iznenađen. A onda se ispostavilo da je koverta bila pogrešna i da je "Mesečina" pobednik. Šazel kaže, "Mislio sam da se neko šali". Dženkins je bio toliko zapanjen da je zaboravio da pročita spremljen govor.

- Hteo sam da kažem da smo scenarista Alvin Tarel i ja onaj dečak iz filma i da to dete nije odraslo i napravilo film koji je dobio osam noiminacija za Oskara. To je san koji sebi nikad nisam dopustio da sanjam. Dok sam sedeo u publici i san o pobedi se, kako je isprva izgledalo, nije ostvario, sklonio sam govor iz glave. A kada su rekli da je "Mesečina" pobedila, moja prva pomisao je bila da odem na binu i što pre zagrlim Džordana kaže Dženkins.-

Kada je reč o njihovim talentima, godinama i profesionalnom iskustvu, Šazel i Dženkins imaju sličan put. Beri Dženkins (37) je režirao dva filma, dok je "La La Land" treće ostvarene Dejmijena Šazela (32). Obojica su sa istočne obale: Dženkins sa Floride, Šazel sa Roud Ajlenda.

Njihovi filmovi imali su svetske premijere u razmaku od dva dana. Šazelov je otvorio Veneciju 31. avgusta, Dženkinsov je prikazan ja festivalu u Teljrurajdu 2. septembra. Kada je Šazel došao u Teljurajd, da i tu prikaže svoj film, dvojica reditelja srela su se prvi put i pogledala filmove onog drugog.

Dženkins je osetio nostalgiju kad je u "La La Landu" ugledao svoju zgradu u Los Anđelesu.

- U tom trenutku sam bio na putu već dva meseca i prvi put u životu sam osetio da sam se uželeo Los Anđelesa - kaže Dženkins.

Šazel je bio zapanjen "Mesečinom", kao i ostala publika na festivalu.

- Mogli ste da ga prosto osetite. Toliko je lep - kaže Dejmijen.

Obojica su bila upoznata sa ranijim radovima onog drugog i gaje veliko međusobno poštovanje.

Obojica su, takođe, svako za sebe, ispisali istoriju na 89. dodeli Oskara. Šazel je postao najmlađi reditelj koji je osvojio nagradu za režiju, a "Mesečina" je postala prvi LGBT film proglašen za najbolje ostvarenje.

Šazel, čiji je prethodni film "Ritam ludila" (Whiplash) 2015. nominovan za pet i osvojio tri Oskara, već je postigao toliko uspeha tako rano u karijeri da je nemoguće da ne oseća neki pritisak.

- Da li ti ikad razmišljaš o tome? - pita on Dženkinsa.

- Prvi put sam u toj situaciji, tako da do sada nisam - priznaje Dženkins i nastavlja:

- Ali ne poričem da to nosi neku težinu za obojicu. Snimiš film koji košta 30 a zaradi 300 miliona dolara, to menja stvari. Ja snimim film od 1,5 miliona koji osvoji Oskara, to menja stvari. Nadam se samo da neće da promeni naš pristup poslu - kaže Dženkins.

Dejmijen Šazel se nadovezuje:

- U tome i jeste stvar. Nadamo se da će da promeni stvari nabolje, u smislu da će nam dati više slobode. Ali tu je uvek bojazan da će da promeni stvari nagore, da će nas slomiti sumnje i pritisci. Brojni su primeri u istoriji filma za "previše toga prerano". Znamo to. Ali, sa druge strane, toliko je umetnika koji su nas inspirisali a koji nikada nisu osvojili Oskara niti bili nominovani. Morate i to da imate na umu. Ovo ne znači sve na svetu - zaključio je Šazel.

Komentari. (0)

Loading