Prva izložba KCB-a u 2019: Fotografije Vesne Pavlović u Galeriji Artget

Autor:

10.01.2019 10:59

Foto:

Foto:



U Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda u ponedeljak 14. januara biće otvorena izložba fotografija koja nosi naziv Fabrics of Socialism, autorke Vesne Pavlović.

Fotografije iz serije Fabrics of Socialism Vesne Pavlović predstavljaju vizuelno umetničko istraživanje fotografskog arhiva Muzeja Jugoslavije, poznatog kao Fototeka. Kroz specifično razvijene umetničke intervencije umetnica koristi fotografski arhiv kao sredstvo dijaloga na temu prikazivanja istorije kroz fotografiju. Uz pomoć strategija materijalizacije i subjektivizacije arhiva radovi Vesne Pavlović stvaraju tenziju između privatnih momenata i kolektivnog sećanja. Zasićenost fotografija kolektivizmom i prepoznatljivim simbolima jugoslovenskog socijalizma kao nečim dalekim i egzotičnim, evocira socijalističku utopiju i grandioznu istoriju.

Jusuf Hadžifejzović, izložba "Kritičari su izabrali 2019: Umetnik (ni)je prisutan" u Likovnoj galeriji

Izložba će biti otvorena u u ponedeljak , 14. januara u 13.00, a istovremeno će u ostala dva galerijska prostora KCB-a biti otvorene još dve izložbe. U Likovnoj galeriji biće otvorena izložba Kritičari su izabrali 2019: UMETNIK (NI)JE PRISUTAN, a autorka izložbe je Danijela Purešević, dok će u Galeriji Podroom biti otvorena izložba dva autora, Predraga Terzića iz Srbije i Ivar Vermae iz Estonije, a izložbu čine crteži, video i audio instalacije.