Premijera u JDP-u: Višeminutne ovacije za predstavu "Ujka Vanja"

Autor:

09.12.2018 16:30

Foto:

Foto:



Predstava "Ujka Vanja" nastala po Čehovljevom remek-delu u režiji Egona Savina, premijerno je izvedena sinoć na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Nakon predstave "Kralj Betajnove" nastale po delu Ivana Cankara u režiji Milana Neškovića, komada Biljane Srbljanović "Vrat od stakla" u režiji Jagoša Markovića, "Ujka Vanja" je najnovija premijera koja će ostati upamćena u godini kada Jugoslovensko dramsko pozorište proslavlja 70. rođendan.

Scene iz života na selu: Premijera predstave “Ujka Vanja” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Sledeći pozorišni algoritam da u Čehovljevim delima nije reč o tome "šta bi trebalo biti" ili čak "šta je moglo biti" već o tome kako jeste, Savin na scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta vraća realizam u kojem protagonistima predstave nešto jako nedostaje.

Neko je bez zdravlja i mira, nekome fali mladost, neko žudi za novcem i polažajem... a svi u svojim promašenim životima maštaju o ljubavi i strasti.

To bezvremeno psihološko pozorište na maestralan načina su dočarali protagonisti predstave "Ujka Vanja", pre svih Nenad Jezdić, Bogdan Diklić i Branislav Lečić igrajući zablude i razočarenja junaka koje su pred publikom oživeli.

Marija Vicković, Dubravko Jovanović i Aleksandra Nikolić uz mladu Milicu Gojković, koja je od skora stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, zaokružili su celinu predstave koja direktno komunicira sa svim obrisima modernog društva današnjice.

Publika je višeminutnim ovacijama ispratila glumce sa scene.

Maja Gašić

Autor