Premijera srpskog kandidata za nagradu Oskar

Autor:

14.09.2016 08:50

Foto:

Foto:



Beogradska premijera filma “Dnevnik mašinovođe”, reditelja i scenariste Miloša Radovića, zakazana je večeras u 20.30 časova u Sava Centru.
Naslovnu ulogu u ovoj tragikomediji - mašinovođu Iliju, koji je u karijeri imao 28 gaženja, oživeo je naš proslavljeni glumac Lazar Ristovski. Ovaj film je srpski kandidat za Oskara.

Iako je u bogatoj karijeri odigrao više od 70 uloga, Laza Ristovski kaže da je svaka nova rola veliki izazov.

- Nova uloga, novi početak i lik je novi čovek koga treba otkriti. Novi je reditelj i nove kolege, pa je svaki novi film porodica za sebe.

Na pitanje šta ga posebno čini ponosnim kad je u pitanju „Dnevnik mašinovođe“, Lazar Ristovski za Blic kaže:

- Ponosnim me čini činjenica da smo Miloš i ja uopšte napravili ovaj film i da smo se na neki način odužili našim precima: ja mome ocu, koji je bio železničar, a Miloš dedi, koji je bio baš mašinovođa. Moj lik Ilija ima na duši 28 ljudi. Njega zovu „šampion“ i to je ono što je crnohumorno u toj priči. On jeste šampion, zgazio je tolike ljude, ali nije on kriv. Nevini je ubica. Ovo je zapravo film o ljubavi i duhovnosti, i mislim da će vratiti publiku koja je izgubila duhovnost gledajući američke blokbastere.

Uz njega na filmu igra i Mirjana Karanović, koja je oživela lik Jagode, žene koja je zaljubljena u glavnog junaka. Iako je shvatila da je uzaludno nadati se i želeti, ipak veruje u ljubav.

- Sada sam u godinama kad dobijam uloge žena koje imaju istoriju, koje imaju iskustvo. Lakše ih je dočarati jer one imaju nešto što su u životu prošle. Mada je shvatila da nema ništa od snova, Jagoda je žena koja se ne predaje. Volim što je od onih kojima je i u zrelim godinama važno kako izgleda. Sviđa mi se što i dalje iz kuće izlazi s karminom na usnama.

Lazar Ristovski s „Dnevnikom mašinovođe“, ali i s filmom „S one strane“ hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, gde takođe glumi i koji producira, ide u trku za Oskara.

- Oskar je svakom glumcu san. Ali rano je još da razmišljam o tome - kaže za Blic Laza Ristovski.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading